Αν και όπως αποδείχθηκε και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα της ΝΔ, οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να δώσουν σαφή εικόνα για τον πρώτο γύρο, λόγω της αδυναμίας να βρεθεί με ακρίβεια το κοινό των ψηφοφόρων, εντούτοις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα δεδομένα που καταγράφονται σε αυτήν τη φάση φέρνουν τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη θέση της προτίμησης όσων δηλώνουν πως θα πάνε στις κάλπες που θα στηθούν και όσων δηλώνουν πως σκέφτονται να πάνε.

Παρότι επίσημες υποψηφιότητες δεν υπάρχουν –μόνο ο Παύλος Πολάκης και ο… Απόστολος Γκλέτσος έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα είναι υποψήφιοι, με τον δεύτερο να παραμένει άγνωστο αν τελικά θα το πράξει- οι δημοσκόποι συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα που έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον. Και παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μετά την έκπτωσή του από το αξίωμα του προέδρου, παραμένει ένας εν δυνάμει υποψήφιος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να είναι μπροστά έναντι άλλων όπως, για παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος –που φέρεται να είναι η επιλογή της ομάδας των «87», αν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, τελικά-, ο Απόστολος Γκλέτσος, ακόμη και η Ρένα Δούρου, το όνομα της οποίας ακούγεται τελευταία πέριξ της Κουμουνδούρου.

Χωρίς κανείς να ξέρει φυσικά τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο, όπως και το ποιοι θα βρεθούν τελικά σε αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μπει σε μια περιδίνηση που μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες εκλογές. Να βγει δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης πρώτος και να είναι στο τέλος και πάλι πρόεδρος του κόμματος, το οποίο ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με το νέο έτος.

Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει γίνει το απόλυτο ξεκατίνιασμα. Θα έχουν πιαστεί μαλλί με μαλλί οι σύντροφοι, θα έχουν βριστεί και θα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για τα πάντα, μόνο και μόνο για να ξαναβγάλουν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη –εφόσον φυσικά είναι εκ νέου υποψήφιος και εφόσον εκλεγεί- και για να δώσουν ισχυρή θέση στον Παύλο Πολάκη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι που εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, οι… σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν βγάλει τόσα άπλυτα στη φόρα, που δεν θα μπορούν οι ίδιοι να σταθούν όχι εντός κόμματος μόνο, αλλά συνολικά.

Αυτό που γίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ, στις συνεντεύξεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους του Διαδικτύου, καθώς και όσα γράφονται στα σόσιαλ μίντια από επώνυμα στελέχη και υποστηρικτές των διαφόρων φραξιών και από ανώνυμα τρολ, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο εσωκομματικής κόντρας και αντιπαράθεσης σε κόμμα που εμφανίζεται να δηλώνει ότι διεκδικεί την εξουσία και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου –ο πρώτος γύρος με όλους τους υποψήφιους- προκύπτει ότι για δύο ακόμη μήνες το ριάλιτι που είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστεί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις κόντρες που έχουν προκύψει, συνάγεται ότι το ξεμάλλιασμα και το ξεκατίνιασμα όχι απλά θα συνεχιστούν αλλά μπορεί να κορυφωθούν σε σημείο που είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτήν τη στιγμή. Οι σύντροφοι άλλωστε δίνουν ραντεβού μέχρι και στα… δικαστήρια για να λύσουν διαφορές που ουδείς γνώριζε ότι υπήρχαν σε τέτοιο σημείο.

Ολο αυτό μόνο και μόνο για να ξαναβγάλουν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη; Προς το παρόν -και μην ξεχνάμε πως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής- αυτό διαφαίνεται. Μπορεί να αλλάξει το σκηνικό; Με βάση και πάλι τις δημοσκοπήσεις, η μόνη άλλη πιθανότητα είναι να γίνει αρχηγός ο Παύλος Πολάκης, εκτός και αν προκύψει κάποιος υποψήφιος-έκπληξη που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και στην πολιτική τίποτε δεν αποκλείεται. Βέβαια, το να έρθει να διεκδικήσει την προεδρία από τον Στέφανο Κασσελάκη με αυτή την κατάσταση θα ήταν λάθος, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επένδυε πάντα στις… αυταπάτες.

Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον του. Οχι το μέλλον των υποψήφιων αρχηγών. Το μέλλον του κόμματος, που πιθανότατα θα πάψει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση από την επομένη των εκλογών. Είναι αδύνατον αυτοί οι άνθρωποι να συνυπάρξουν, αν και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, είναι αδύνατον να κάτσουν και να καταρτίσουν ένα κοινώς αποδεκτό από τους ίδιους πρόγραμμα και να προτείνουν κοινές λύσεις.

Και μια σημείωση: Είναι απίστευτη η αδυναμία της ομάδας των «87» να βρει υποψήφιο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αδυναμία συμφωνίας μεταξύ τους από την ώρα που κίνησαν τις διαδικασίες για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη και την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»