H δυναμική της χώρας μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Eνωσης, μέσα από την παρεμβατική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε στην αναβάθμισή της, με την ανάληψη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου από το πρόσωπο που αναμένεται να αναλάβει –και επισήμως το επόμενο διάστημα- τη θέση του Επιτρόπου, δηλαδή τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αλλωστε ουδείς ξεχνά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην εκ νέου εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διαθέτει εκείνο το απαραίτητο εκτόπισμα που δύναται να οδηγήσει σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο χωρών-μελών και εκπροσώπων τους στην Ευρωβουλή.

Η προσθήκη του τομέα του Τουρισμού στο χαρτοφυλάκιο που θα κληθεί ν’ αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας –μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών και της «εξέτασής» του από τους ευρωβουλευτές– έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τη σημασία του και για την Ελλάδα αλλά και συνολικά για τη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι σε αυτό εντάσσεται και ο τομέας της Ναυτιλίας.

Στο Κολέγιο των Επιτρόπων που θα συσταθεί και στο οποίο έχει προστεθεί και αυτό της Αμυνας, η υπόθεση των Μεταφορών δεν είναι ούτε αμελητέα ούτε υποδεέστερη άλλων σημαντικών χαρτοφυλακίων. Η ελληνική πλευρά αναμενόταν να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο με ειδικό βάρος. Ενα από αυτά που εξεταζόταν ήταν και αυτό που τελικά ανέλαβε.

Το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών προστέθηκε ο Τουρισμός δείχνει πως υπήρχαν συνεννοήσεις και επαφές το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, η διαχείριση σημαντικών πόρων από την πλευρά του νέου επιτρόπου είναι από τα θετικά του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μόνο για τον τομέα των μεταφορών την περίοδο 2021-2027 διαχειρίζεται 26 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα έλεγε κανείς πως ταιριάζει γάντι στην Ελλάδα. Το αντικείμενό του αναδεικνύει σε κάθε περίπτωση τον γεωστρατηγικό ρόλο και τη γεωπολιτική της σημασία στην Ευρώπη. Υπογραμμίζει το γεγονός πως αποτελεί πύλη για το εμπόριο και την ενέργεια, για τη ναυτιλία και για τις μεταφορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο άμεσα συνδεδεμένο με την ανταγωνιστικότητα. Θα ρωτήσει κανείς εύλογα αν το γεγονός πως ένα χαρτοφυλάκιο το αναλαμβάνει εκπρόσωπος μιας χώρας λειτουργεί ευνοιοκρατικά υπέρ της. Οχι είναι η απάντηση. Η κάθε χώρα οφείλει να είναι αξιόπιστη. Να υποβάλλει προτάσεις και αιτήματα που να είναι κοστολογημένα και εφαρμόσιμα για να διεκδικεί πόρους. Δεν παύει όμως η εκπροσώπησή της σε ένα χαρτοφυλάκιο να αναδεικνύει και τη δυναμική της στην Ενωμένη Ευρώπη και σε μια ενιαία αγορά.

Μεταφορές, ναυτιλία και τουρισμός. Ενα τρίπτυχο που ουσιαστικά δείχνει… Ελλάδα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα χαρτοφυλάκιο που αφορά άμεσα τη χώρα μας που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της σύνδεσης του τουρισμού με τις μεταφορές και την ανάπτυξη των υποδομών.

Η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τις σχετικές ανακοινώσεις είναι χαρακτηριστική αφού, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Ελληνας επίτροπος αναδεικνύει «τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Επίσης τόνισε ότι «αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι με το τρόπο αυτό ενισχύεται «η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική».

Την ίδια στιγμή πάντως, στην αντιπολίτευση επικρατεί… δυσφορία. Αρκεί να σημειωθεί πως άρχισαν ήδη διάφορα σενάρια συνωμοσίας για την επιτυχία της ελληνικής πλευράς ν’ αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Δεν θα μπορούσε φυσικά να περιμένεις κανείς κάτι διαφορετικό αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μάθει να ζουν με θεωρίες και με καταστροφολογίες.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι Ελληνες ευρωβουλευτές επιχειρούν να κινητοποιήσουν συναδέλφους τους προκειμένου να «στριμώξουν» τον Απόστολο Τζιτζικώστα κατά την «εξέτασή» του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Μέχρι και «ενημερωτικά» ετοιμάζουν ψάχνοντας παράλληλα για τη… νέα «Σόφι ιντ Βελντ», το πρόσωπο δηλαδή που θα βγει μπροστά στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.

Και αυτό παρότι η προηγούμενη προσπάθεια δεν τους πήγε και πολύ καλά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πορεία των κομμάτων τους στο εσωτερικό της χώρας και στις εκλογικές διαδικασίες…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»