«Από αυτήν την εβδομάδα τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή μια σπουδαία καινοτομία, το ψηφιακό φροντιστήριο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, που θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους μαθητές με ζωντανές απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της εξεταστέας ύλης», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του δείχνοντας το βάρος που δίνουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο ζήτημα της Παιδείας με παρεμβάσεις και τομές. Μόνο που αυτή η τομή είναι πολυδιάστατη. Πέραν της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τους μαθητές και τους γονείς τους –αφού μπορεί να μειώσει τα κόστη που επωμίζονται με τα φροντιστήρια– το ψηφιακό φροντιστήριο αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα και συνιστά μέρος του σχεδίου για το ψηφιακό σχολείο. Είναι, μάλιστα, αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που μετατρέπεται σε ένα πολυεργαλείο για τη διευκόλυνση των πολιτών σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, με βάση και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, έθεσε κεντρικό στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους, κάτι που πέντε χρόνια μετά αποτελεί μια από τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες των κυβερνήσεών του. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του να τοποθετήσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος προχώρησε, με απίστευτη ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα και... δρώμενα, μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το σχέδιο του πρωθυπουργού. Αξιοποιώντας τη δύναμη των ψηφιακών τεχνολογιών, το υπουργείο και υπό τη νέα ηγεσία του συνεχίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ψηφιακής διακυβέρνησης που στόχο έχει τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε συνδυασμό με την υποστήριξη που προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος διαδέχθηκε μετά τις εκλογές του 2023 τον Κυριάκο Πιερρακάκη, συνεχίζει το έργο στους ίδιους ρυθμούς έχοντας ο ίδιος περγαμηνές και απτό έργο από τον Δήμο Τρικάλων όπου ήταν δήμαρχος μετατρέποντάς τον σε πρότυπο ψηφιοποίησης. Από τις συναλλαγές με την εφορία και τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι το ψηφιακό σχολείο και από την τεχνολογική παρέμβαση στο Κτηματολόγιο, οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου που αφορά στη διακυβέρνηση και τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος, τα όσα έχουν υλοποιηθεί από το 2019 αποτελούν στην κυριολεξία μια επανάσταση άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του πολίτη.

Χιλιάδες έγγραφα, εκατομμύρια συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιοποίησης που έχει επιτευχθεί. Εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες, εκατομμύρια ώρες που οι πολίτες έχαναν, έχουν πλέον μετατραπεί σε παραγωγικές ώρες, σε ημερήσια βάση. Από τα πιο απλά έγγραφα μέχρι και τα πιο πολύπλοκα ως προς την εμπλοκή διαφορετικών υπηρεσιών βρίσκονται στους προσωπικούς φακέλους των ενδιαφερομένων μέσω των προσωπικών τους υπολογιστών. Η πενταετία που πέρασε αποτελεί δείγμα των δυνατοτήτων του κράτους αλλά και παράδειγμα αναφορικά με τη διαδικασία προώθησης μεταρρυθμίσεων και τομέων, όταν υπάρχει σχέδιο και κυρίως όταν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα μέσα σε μια πενταετία έφτασε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να προβάλλει την εν λόγω μεταρρύθμιση που αποτελεί έργο της κυβέρνησής του. Το ίδιο και οι υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και το σύνολο των υφυπουργών και των στελεχών του υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθημερινή διαχείριση ζητημάτων από υπηρεσίες του δημοσίου, όπως για παράδειγμα οι εφορίες, ακόμη και σε ό,τι αφορά τους Δήμους, απαιτεί λιγότερο χρόνο, και οι επισκέψεις έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφορούν μόνο περιπτώσεις που δεν επιλύονται ψηφιακά και οι οποίες εξετάζονται ώστε να ενσωματωθούν στη μεγάλη ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr.

H συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο διαδραστική και ακόμη πιο ωφέλιμη για τους πολίτες. Ακόμη και οι νέες αστυνομικές ταυτότητες, ο ένας αριθμός για όλες τις συναλλαγές θ’ αποτελέσουν στοιχείο προσθετικό στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι όποιες φωνές σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο και γίνεται κατανοητό πως οι στόχοι όλων όσοι επιχειρούν να ξεσηκώσουν αντιδράσεις συνδέονται με πολιτικό καιροσκοπισμό συνδεδεμένο με μικροκομματικές επιδιώξεις που τελικά αποσκοπούν στο να μείνει η χώρα πίσω.

Κόμματα της αντιπολίτευσης που σηκώνουν λάβαρα κατά της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται είναι τα ίδια που στη συνέχεια καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ζητήματα καθημερινότητας και ταλαιπωρίας των πολιτών. Οι υμνητές της καταστροφολογίας θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό πλήττουν την κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου αποδόμησης, δεδομένης της αδυναμίας τους να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις και σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιλογή συνεργατών με συγκεκριμένα κριτήρια οδηγούν στην προώθηση ενός σχεδίου που έχει απτά –πιο απτά δεν γίνεται- αποτελέσματα και καθιστά την όποια κριτική γραφική. Τα επόμενα βήματα αναμένεται να κλείσουν παράθυρα και παραθυράκια, να βελτιώσουν περαιτέρω τις συναλλαγές και να συμβάλλουν στην ολοένα και αυξανόμενη αντιμετώπιση της παραβατικότητας, της φοροδιαφυγής και της πάταξης της διαφθοράς.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»