Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναζητούν όχι μόνο αρχηγό αλλά και σχέδιο, προκειμένου να δείξουν ότι έστω ένα από τα δύο κόμματα δύναται να επιτελέσει το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει σε ένα μπαράζ παρεμβάσεων με την προώθηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ –εντός Ελλάδας- και ενεργειών εκτός αυτής, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι αυτά που λέει τα εννοεί, ο πρωθυπουργός αφενός παρουσίασε από τη ΔΕΘ ένα συνεκτικό, κοστολογημένο και εντός των δημοσιονομικών ορίων και των δυνατοτήτων της οικονομίας πρόγραμμα, αφετέρου καθόρισε έναν οδικό χάρτη. Από την επόμενη μέρα άρχισε η αποκωδικοποίηση και η δρομολόγηση όλων εκείνων που ανέφερε και τα όποια αφορούν σημαντικό μέρος των πολιτών και το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών ομάδων.  

Η εβδομάδα που πέρασε αποτελεί πυξίδα για όσα θα ακολουθήσουν μέχρι το 2027, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα κριθούν από τους πολίτες που θα έχουν στα χέρια τους απτά αποτελέσματα για τις μεταρρυθμίσεις, τις τομές και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αύξηση του εισοδήματος και μειώσεις φόρων, αλλαγές στα σχολεία με γνώμονα τους μαθητές και την ποιοτικά καλύτερη παιδεία, ριζικές αλλαγές στην υγεία με τα απογευματινά χειρουργεία να μπαίνουν στις... ράγες, στέγη και στήριξη με παρεμβάσεις ως προς τα αιτήματα των τρίτεκνων, αλλά και συνολικά της οικογένειας με αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και στήριξη των εργαζόμενων γονέων. 

Το μπαράζ μέτρων συνεχίζεται, αφού την επόμενη Δευτέρα εξειδικεύονται και τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό. Στοχευμένες κινήσεις, εφαρμόσιμες λύσεις, άμεσες παρεμβάσεις με τον πολίτη και την καθημερινότητά του σε πρώτο πλάνο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν τη χώρα να πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάπτυξη. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων παραμένει στην πρώτη γραμμή με δεδομένη και τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη σχέση των περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

Ουδείς φυσικά -και πρώτος ο πρωθυπουργός- ξεχνά το θέμα της ακρίβειας και της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Ολα τα παραπάνω όμως λειτουργούν συνδυαστικά και ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος που καταγράφεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, με την αγωνία των πολιτών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται όμως για μια σειρά σημαντικών μέτρων. Μεταφράζονται ουσιαστικά σε παρεμβάσεις μικρές, εξειδικευμένες και κοστολογημένες, που δίνουν το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού και των αποφάσεων που έχει λάβει αναφορικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μέχρι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης κυβερνητικής θητείας. 

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με συγκεκριμένα βήματα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και επαφών διατηρώντας τη σημαντική παρεμβατική δυναμική που έχει αναπτύξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο. Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βιέννη και η συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο μόνο τυχαία δεν ήταν. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, γνώριζε τις κινήσεις της Γερμανίας ως προς το μεταναστευτικό και επιδιώκει να χτιστούν άμυνες σε προσπάθειες που αποσκοπούν μέχρι και στην κατάργηση ή την παράκαμψη της συνθήκης Σένγκεν. 

Το τέλος της... θερινής ραστώνης που ακολούθησε τις ευρωεκλογές φέρνει τις Βρυξέλλες και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων και είναι αλήθεια πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δύναται να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα παρεμβατική στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Φάνηκε άλλωστε και από τον ρόλο που διετέλεσε προκειμένου να υπάρξουν συμφωνίες αναφορικά με την εκλογή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Στις 22 με 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και δεν αναμένονται εξελίξεις, εκτιμάται πως αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση «ήρεμων νερών», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει με κάθε αφορμή ότι η ελληνική πλευρά δεν εφησυχάζει, γι’ αυτό και ενδυναμώνει συνεχώς την αποτρεπτική ισχύ της. 

Ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή να απασχολούν όλο τον πλανήτη, όπως άλλωστε και οι εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διατηρώντας τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή και αναβαθμίζεται και η παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Και αυτό παραμένει ένας διαρκής και σταθερά εξελισσόμενος στόχος. 

Ολα αυτά ενώ στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -ακόμη και «αφασίας», όπως είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός- γεγονός, όμως, που την οδηγεί σε μια καταστροφολογική και τοξική τακτική, προκειμένου να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες της. Το θετικό είναι πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις ανάλογες αντιπαραβολές, να συγκρίνουν και να κρίνουν, χωρίς αυταπάτες και παρωπίδες...

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»