Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η εντατική παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους. Διότι, πέραν των αυξήσεων σε μισθούς και των φορολογικών ελαφρύνσεων, είναι και όλα αυτά που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. «Κάθε μέρα μετράει» είναι το κεντρικό σύνθημα και σε αυτόν τον οδικό χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του, δηλαδή μέχρι την άνοιξη του 2027.

Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται και ένα restart, το οποίο συνδέεται με την ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που μετατρέπονται σε προσκόμματα ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τομών, δράσεων και παρεμβάσεων άμεσα συνδεδεμένων με την πορεία της χώρας και τη σύγκλιση που θέτει ως πρόταγμα ο πρωθυπουργός. Σταθερότητα και κυβερνησιμότητα: τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία της διακυβέρνησης, όπως αυτή καθορίστηκε το 2019, από το πρώτο κιόλας Υπουργικό Συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονται οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο –μακρό είναι η αλήθεια– διάστημα στο πλαίσιο της ανάκτησης του momentum, που αποτέλεσε το βασικό χαρακτηριστικό της θητείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εχοντας τρία «καθαρά» χρόνια μπροστά, χωρίς εκλογές ή άλλου είδους εμπόδια –χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται οι διεθνείς κρίσεις διαρκείας και λαμβάνοντας υπόψη εξωγενείς παράγοντες που ενδέχεται να αποτελέσουν ανάχωμα, όπως έγινε με την πανδημία που ξέσπασε το 2020– τίθεται στο τραπέζι του σχεδιασμού η υλοποίηση του έργου για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, με στόχο αυτό να αποτελέσει τη βάση για τις εκλογές του 2027. Οι πολίτες θα κληθούν τότε να αποφασίσουν επί ενός απτού έργου, θα έχουν μπροστά τους, δηλαδή, όλα τα δεδομένα για να κρίνουν τις δύο θητείες μιας κυβέρνησης που έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει τη χώρα σε επίπεδα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Η μάχη της καθημερινότητας έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών του. Ούτε το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά τη σχολική στέγη. Ούτε επίσης και το γεγονός πως χθες το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου και πάλι, υπήρξε σύσκεψη για την Υγεία, ενώ σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης θα προχωρήσει και αυτός με τη σειρά του σε μια ανάλυση των μέτρων και των προγραμμάτων που αφορούν στον κρίσιμο αυτόν άξονα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην 88η ΔΕΘ τόνισε πως κεντρικοί στόχοι είναι η βελτίωση των μισθών και η σύγκλιση, κυρίως όμως η αναμόρφωση του ΕΣΥ δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της Υγείας, τόσο σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό όσο και τους ασθενείς. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την πανδημία, έχει κατ’ επανάληψη εξάρει τον ρόλο των ιατρών και των υγειονομικών, καθώς και τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η Παιδεία και η στήριξη της οικογένειας, από κοινού με το δημογραφικό, μετατρέπονται σε προμετωπίδα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και ως προς τους τομείς αυτούς. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας και να παρακολουθήσει τη λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ενώ η εντολή αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων είναι σαφής.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται και η εξειδίκευση των μέτρων για την οικογένεια και την αντιμετώπιση του δημογραφικού καθώς και του στεγαστικού, που καθίστανται πλέον μείζονος σημασίας ζητήματα, ενώ τη Δευτέρα σειρά παίρνουν τα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Εχοντας ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων που εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, το βάρος είναι σαφές ότι πέφτει στην καθημερινότητα, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάταξη της οικονομίας αλλά και η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, παράγοντες συνδεδεμένοι με τη δυνατότητα υλοποίησης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα μπαίνουν στην ατζέντα της πολιτικής. Η κυβέρνηση καλείται να αναμετρηθεί με τους στόχους που τέθηκαν αφήνοντας πίσω την καταστροφολογία και την τοξικότητα της αντιπολίτευσης που αναζητεί λύσεις όχι για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών αλλά για την πολιτική της επιβίωση μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό εντός και εκτός Ελλάδας.

Η σύγκριση είναι καταλυτική ούτως ή άλλως, όμως το βάρος πέφτει συνολικά στην κυβέρνηση που έχει κεντρικό «πολιτικό» αντίπαλο την καθημερινότητα και άρα τον ίδιο τον πολίτη, ο οποίος, βλέποντας ότι αποτελεί τη μοναδική λύση, γίνεται όλο και περισσότερο... απαιτητικός αναμένοντας απτά αποτελέσματα.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»