Τη βεβαιότητα της διάσπασης ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης μετά τις εκλογές, ο κύριος Παππάς είπε ότι «εγώ δε θα διαφωνήσω, ότι κάποια στελέχη δεν μπορούν να υπηρετήσουν το πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει ο κύριος Κασσελάκης. Το οποίο είναι και εντολή της πλειοψηφίας του κόσμου. Δηλαδή, η ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία μιας άλλης παράταξης, διαφορετικής. Αυτή ήταν η εντολή που έλαβε. Ούτε νομίζω ότι μπορεί να συνυπάρξει ο Στέφανος Κασσελάκης, με την Όλγα τη Γεροβασίλη, η οποία κάνει δημόσιες προγραφές και λέει ότι θα καταβάλει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της, για να μην έχει ο Στέφανος Κασσελάκης άλλη ευκαιρία στη χώρα».

Οι αιτιάσεις κατά των στελεχών των «87» είναι σαφέστατες, ενώ έχουν διατυπωθεί ξανά τις προηγούμενες ημέρες. Εντύπωση όμως, προκαλεί η τοποθέτηση του κυρίου Παππά, περί του πολιτικού σχεδίου του Στέφανου Κασσελάκη, για τη «δημιουργία μιας άλλης παράταξης, διαφορετικής». Μέχρι πρότινος ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε ότι λίγο - πολύ, ήθελε να πραγματώσει το όραμα του Αλέξη Τσίπρα, περί της «προοδευτικής διακυβέρνησης» - «κεντροαριστερής σύγκλισης», τέλος πάντων, περί της ενοποίησης του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ο κύριος Παππάς μιλάει για κάτι διαφορετικό όμως. Θα κοιτάξει να φτιάξει άραγε ο Στέφανος Κασσελάκης, μια δεξαμενή ψηφοφόρων με βάση το lifestyle για παράδειγμα; Θα έχει ενδιαφέρον να το δούμε.

Οι «αντιφρονούντες» δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκάθαρη είναι η δήλωση του Πέτρου Παππά, αναφορικά με όσους δεν μπορούν, ή δε θέλουν να υπηρετήσουν τους σχεδιασμούς του Στέφανου Κασσελάκη. Κληθείς να τοποθετηθεί ο κύριος Παππάς, εάν συμφωνεί με μια «ταχεία εκκαθάριση» στελεχών, μετά από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, είπε ότι «όποιοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχουν λόγο να παραμένουν στο κόμμα. Από εκεί και πέρα, η λειτουργία του κόμματος, θα είναι πλέον μια λειτουργία ενός κανονικού κόμματος. Όπου ο πρόεδρος θα έχει προεδρικές εξουσίες. Θα μπορεί να διαγράφει τους υβριστές του, θα μπορεί να λειτουργεί ένα πειθαρχικό όπως θα έπρεπε να λειτουργεί και θα είναι ένα κόμμα, στο οποίο δε θα αμφισβητείται καθημερινά η επάρκεια του προέδρου, αλλά θα παράγει πολιτικές και θα δίνει ένα όραμα στον κόσμο».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κύριος Πέτρος Παππάς κάνει λόγο για ένα κόμμα το οποίο θα είναι «ενός ανδρός αρχή», το οποίο θα τον φέρει σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του. Για παράδειγμα, ο -μέχρι πρότινος σύμμαχός του- Νίκος Παππάς δήλωνε όταν καθαιρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι στο κόμμα «δεν υπάρχουν ανέλεγκτες εξουσίες», καθώς και ότι άπασες οι εξουσίες, είναι ανακλητές. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι με μια τόσο ριζική αλλαγή, ούτε ο Νίκος Παππάς θα έχει θέση μέσα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη. Είτε επειδή θα φύγει, είτε επειδή θα τον διώξουν στην πρώτη ευκαιρία. Όπως όλα δείχνουν, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα χωράει -με το ζόρι- τον Πέτρο Παππά, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Νίνα Κασιμάτη και δυο-τρεις ακόμη. Είναι επίσης σαφές, ότι μετά από μια τέτοια κεφαλαιώδη αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με ελάχιστους βουλευτές, αλλά με την κρατική χρηματοδότηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως όμως, να είναι αυτό ακριβώς το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη: να μείνει πλεονασματικό το κομματικό ταμείο, καθώς και με ένα επταώροφο ακίνητο, το οποίο άνετα γίνεται... Airbnb! 

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Δημήτρης Οικονόμου: «Έρχονται και χειρότερα στο κόμμα σας. Εγώ δεν μπορώ να δω την κυρία Γεροβασίλη με τον κύριο Κασσελάκη, στο ίδιο κόμμα. Ούτε τον κύριο Σπίρτζη με τον κύριο Κασσελάκη. Ούτε την κυρία Τζάκρη με τους υπόλοιπους. Άρα, έρχεται μπροστά μας η διάσπαση. Είναι έτσι, ή όχι;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ δε θα διαφωνήσω, ότι κάποια στελέχη δεν μπορούν να υπηρετήσουν το πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει ο κύριος Κασσελάκης. Το οποίο είναι και εντολή της πλειοψηφίας του κόσμου. Δηλαδή, η ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία μιας άλλης παράταξης, διαφορετικής. Αυτή ήταν η εντολή που έλαβε. Ούτε νομίζω ότι μπορεί να συνυπάρξει ο Στέφανος Κασσελάκης, με την Όλγα τη Γεροβασίλη, η οποία κάνει δημόσιες προγραφές και λέει ότι θα καταβάλει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της, για να μην έχει ο Στέφανος Κασσελάκης άλλη ευκαιρία στη χώρα! Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα; Μπορεί να εκστομίζεται από μια εκλεγμένη αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού, ένα τέτοιο πράγμα;»

Άκης Παυλόπουλος: «Κύριε Παππά, η γνώμη σας ποια είναι; Αν επανεκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης πρέπει να το αφήσει να σέρνεται μέχρι να ξεκαθαρίσει, ή να πάρει αποφάσεις και να τελειώνει αυτή η υπόθεση, να απαλλαγεί το κόμμα από εκείνους που δε θέλουν να ακολουθήσουν; Δε θα έχετε άλλες ευκαιρίες».

Πέτρος Παππάς: «Οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή σε μια εξαΰλωση, σε όλη αυτή την περιδίνηση, σε όλη αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, δε θα μπορούν να υπηρετήσουν το πολιτικό σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη. Δε θα μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτόν τον ριζικό μετασχηματισμό. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, για το πώς φαντάζεται το κόμμα και το πώς φαντάζεται τις πολιτικές του κόμματος, στους διάφορους τομείς».

Άκης Παυλόπουλος: «Θα μπορούν να τον αμφισβητούν όμως. Θα μπορούν να τον αμφισβητούν εκ των έσω. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να πάρουν από μόνοι τους τις αποφάσεις, ή η δική σας άποψη είναι ότι με το που θα υπάρξει η εκλογή του νέου αρχηγού, εκείνη την ώρα να τελειώσουν όλα, για να γυρίσετε σελίδα;»

Πέτρος Παππάς: «Η άποψή μου, είναι ότι όποιοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχουν λόγο να παραμένουν στο κόμμα. Από εκεί και πέρα, η λειτουργία του κόμματος, θα είναι πλέον μια λειτουργία ενός κανονικού κόμματος. Όπου ο πρόεδρος θα έχει προεδρικές εξουσίες. Θα μπορεί να διαγράφει τους υβριστές του, θα μπορεί να λειτουργεί ένα πειθαρχικό όπως θα έπρεπε να λειτουργεί και θα είναι ένα κόμμα, στο οποίο δεν θα αμφισβητείται καθημερινά η επάρκεια του προέδρου, αλλά θα παράγει πολιτικές και θα δίνει ένα όραμα στον κόσμο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Είπαμε τη μια πλευρά, να δούμε και την άλλη πλευρά; Για παράδειγμα, αν βγει ο κύριος Φάμελλος, εσείς θα μείνετε;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ θεωρώ ότι η επιλογή αυτή τη στιγμή μιας ομάδας στελεχών, να αμφισβητήσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο, να χρησιμοποιούν μια ρητορική η οποία δε συνάδει με τη ρητορική δημοκρατικών κομμάτων, η οποία δε μας οδηγεί στην επόμενη ημέρα. Το να θέλουν στην πραγματικότητα να κάνουν ένα κόμμα, το οποίο θα προσομοιάζει -θα είναι ένα κακέκτυπο μάλλον- του ΚΚΕ Εσωτερικού και δεν τους νοιάζει αν τα ποσοστά πέφτουν καθημερινά. Έχουμε φτάσει στο 7% απ' το 15% που είχαμε πριν από δυο - τρεις μήνες στις Ευρωεκλογές, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να συμπεριλάβει κάποιον από εμάς. Από εκεί και πέρα, εγώ θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επανεκλεγεί πανηγυρικά στην εσωκομματική διαδικασία. Και επιτέλους, θα δοθεί μια λύση αλλά και μια λύτρωση σε αυτό το δράμα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια κακού τύπου τηλέ-νουβέλα, για την οποία νομίζω ντρεπόμαστε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».