Σε μια «ήξεις - αφήξεις» δήλωση αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίστηκε ο Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να απαντήσει εάν σκέφτεται να είναι υποψήφιος, ο κύριος Φαραντούρης είπε «ναι κύριε - σας το απήντησα και το έχω απαντήσει εδώ και καιρό. Μάλιστα, το έχει σκεφτεί ο κύριος Φαραντούρης. Μετά λόγου γνώσεως και με επίγνωση της σοβαρότητας των όσων λέγει. Το έχει σκεφτεί, αλλά επειδή είναι εγκρατής στον τρόπο και στο λόγο -πολλώ δε μάλλον, όταν αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επειδή περισσεύουν τα προσωπικά και οι προσωπικές στρατηγικές του καθενός, σας λέγω: το έχει σκεφτεί. Αλλά δεν αρκεί το να το έχει σκεφτεί. Ούτε καν, να το επιθυμεί. Πρέπει να συντρέχουν και προϋποθέσεις. Σε μια διαδικασία τοξική και υβριστική, ο κύριος Φαραντούρης, δε βλέπει τον εαυτό του μέσα. Σε μια διαδικασία που θα λειτουργούσαν κεντρομόλες τάσεις, θα μπορούσα και εγώ -ενδεχομένως και πολλοί άλλοι και καλύτερα από εμένα- να παίξουμε αυτόν τον ρόλο».

Μπορεί το πιο έντονο κομμάτι της δήλωσης να είναι η άρνηση, όμως δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. Στο κάτω-κάτω, αυτό που λογίζεται ως τοξικό για τον μέσο άνθρωπο, για τον μέσο ΣΥΡΙΖΑίο είναι απλώς... η καθημερινότητα. Συνεπώς, όχι απλώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φρόντισε να βάλει και αρκετές παραμέτρους -τις οποίες θα επικαλεστεί- εφόσον αποφασίσει τελικά να κάνει το βήμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα έπρεπε να είναι εκ νέου υποψήφιος

Μπορεί να μην το είπε με τον συγκεκριμένο ευθύ τρόπο ο κύριος Φαραντούρης, αφού προσπάθησε να το πει όσο πιο διπλωματικά μπορεί -έχοντας εδώ και 20 χρόνια επαφές με διπλωμάτες, είναι λογικό-, ότι ο κύριος Κασσελάκης είχε την ευκαιρία του και απέτυχε. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα πρέπει ο κύριος Κασσελάκης να είναι υποψήφιος, ο κύριος Φαραντούρης είπε πως «δεν υπάρχει "πρέπει" στη ζωή. Υπάρχει "προσήκει". Υπάρχει "ταιριάζει". Αν θεωρεί ότι ο κύριος Κασσελάκης - ο καθένας πρέπει να αναμετρηθεί με την ιστορία του, με τα θέλω του, με τα μπορώ του, με τη διάθεσή του και με την ιστορικότητα των στιγμών. Ο κύριος Κασσελάκης εξελέγη πριν από ένα χρόνο. Εγώ, σε μια αποστροφή του λόγου μου, πριν από είκοσι ημέρες, είχα πει ότι δε θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε αυτές τις απαξιωτικές διαδικασίες καθαίρεσης και μομφής. Και είχα προτείνει τον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη, να σπεύσει ο ίδιος να πάρει πρωτοβουλία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί έβλεπα ότι είναι ante portas, είναι προ των πυλών η μομφή. Δεν εισακούστηκα, ο κύριος Κασσελάκης ζήτησε ο ίδιος να προχωρήσει αυτή η πρόταση μομφής. Άρα, έχουμε εκλογές και με μια μομφή στην πλάτη μας. Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα. Πρέπει λοιπόν ο καθένας μας, αφού αποφασίσει τι θα κάνει, να σταθμίσουμε πολύ σοβαρά τις κινήσεις μας. Σε ποιο χώρο αναφερόμαστε, ποιους έχουμε απέναντί μας, την πατρίδα μας, το εθνικό συμφέρον και βεβαίως, την κοινωνία».

Βγάζοντας όλες τις... σάλτσες πουμαρό -που λέει και ο έκπτωτος Στέφανος-, η προτροπή του Νικόλα Φαραντούρη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι να μην κατέβει εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο γιατί -του καταλογίζει λέγοντας ότι δεν εισακούστηκε η πρόταση του για προσφυγή σε κάλπες με πρωτοβουλία Κασσελάκη- δεν έχει πολιτικό αισθητήριο. Αλλά κυριώς, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει «μια μομφή στην πλάτη». Όμως, ο πραγματικός λόγος μάλλον είναι αρκετά πιο απλός: μια τυχόν απόσυρση του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα της ηγεσίας, βγάζει εκτός της εξίσωσης και την τοξικότητα, την οποία χρησιμοποιεί το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, δια της στρατιάς των τρολ που διαθέτει. Πάντως, είναι απίθανο να αποσυρθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν του «βγάλουν» καραμπινάτα σκάνδαλα στη φόρα. Οπότε, θα πρέπει να σκεφτεί αρκετά δημιουργικά ο κύριος Φαραντούρης, προκειμένου να κάνει την «κωλοτούμπα» του, με όσο το δυνατόν λιγότερο αυτοεξευτελισμό.

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Χρήστος Κούτρας: «Ο Νικόλας Φαραντούρης, σκέφτεται να είναι υποψήφιος για να συμβάλλει σε αυτή τη - στο να μη διασπαστεί το κόμμα; Στο να πάτε παρακάτω;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Ναι κύριε - σας το απήντησα και το έχω απαντήσει εδώ και καιρό. Μάλιστα, το έχει σκεφτεί ο κύριος Φαραντούρης. Μετά λόγου γνώσεως και με επίγνωση της σοβαρότητας των όσων λέγει. Το έχει σκεφτεί, αλλά επειδή είναι εγκρατής στον τρόπο και στο λόγο -πολλώ δε μάλλον, όταν αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επειδή περισσεύουν τα προσωπικά και οι προσωπικές στρατηγικές του καθενός, σας λέγω: το έχει σκεφτεί. Αλλά δεν αρκεί το να το έχει σκεφτεί. Ούτε καν, να το επιθυμεί. Πρέπει να συντρέχουν και προϋποθέσεις. Σε μια διαδικασία τοξική και υβριστική, ο κύριος Φαραντούρης, δε βλέπει τον εαυτό του μέσα. Σε μια διαδικασία που θα λειτουργούσαν κεντρομόλες τάσεις, θα μπορούσα και εγώ -ενδεχομένως και πολλοί άλλοι και καλύτερα από εμένα- να παίξουμε αυτόν τον ρόλο».

Γιάννης Ντσούνος: «Ο κύριος Κασσελάκης, πρέπει να είναι υποψήφιος;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Δεν υπάρχει "πρέπει" στη ζωή. Υπάρχει "προσήκει". Υπάρχει "ταιριάζει". Αν θεωρεί ότι ο κύριος Κασσελάκης - ο καθένας πρέπει να αναμετρηθεί με την ιστορία του, με τα θέλω του, με τα μπορώ του, με τη διάθεσή του και με την ιστορικότητα των στιγμών. Ο κύριος Κασσελάκης εξελέγη πριν από ένα χρόνο. Εγώ, σε μια αποστροφή του λόγου μου, πριν από είκοσι ημέρες, είχα πει ότι δε θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε αυτές τις απαξιωτικές διαδικασίες καθαίρεσης και μομφής. Και είχα προτείνει τον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη, να σπεύσει ο ίδιος να πάρει πρωτοβουλία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί έβλεπα ότι είναι ante portas, είναι προ των πυλών η μομφή. Δεν εισακούστηκα, ο κύριος Κασσελάκης ζήτησε ο ίδιος να προχωρήσει αυτή η πρόταση μομφής. Άρα, έχουμε εκλογές και με μια μομφής στην πλάτη μας. Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα. Πρέπει λοιπόν ο καθένας μας, αφού αποφασίσει τι θα κάνει, να σταθμίσουμε πολύ σοβαρά τις κινήσεις μας. Σε ποιο χώρο αναφερόμαστε, ποιους έχουμε απέναντί μας, την πατρίδα μας, το εθνικό συμφέρον και βεβαίως, την κοινωνία».