Την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη να αποφύγει διά της πλαγίας τις τεράστιες ευθύνες του κόμματος για τον Ποινικό Κώδικα του 2019 με τον οποίον καταδικάστηκαν σε ποινές - χάδι οι έξι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι «κατεδάφισε» η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, η κ. Στενιώτη απέρριψε το επιχείρημα που διακίνησαν ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του κόμματος ότι η καταδίκη των έξι κατηγορουμένων βασίστηκε σε άρθρο του Ποινικού Κώδικα του 1950 που δεν έχει καταργηθεί ακόμα και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση βασίστηκε στον διαβόητο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. 

«Το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη ποινή με βάση τον κώδικα του 2019» είπε η κ. Στενιώτη όταν ρωτήθηκε με βάση ποιον ΠΚ εκδόθηκε η απόφαση. «Οι ποινές είναι μεγάλες, είναι 111 έτη φυλάκισης, αλλά αυτά που θα εκτίσει ο καταδικασμένος είναι τα πέντε» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους λόγους που η ποινή είναι εξαγοράσιμη και γιατί αναγνωρίστηκε στους κατηγορουμένους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε: «Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα, με τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και εμείς δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας και γιατί αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό. Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αν τα στοιχεία οδηγούσαν το δικαστήριο να το αναγνωρίσει, είχε υποχρέωση να το αναγνωρίσει. Αυτό θα το δούμε και στην απόφαση όπου θα υπάρχει η σχετική αιτιολογία».

Κανείς δεν μπορεί να προσάψει στην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση τη Μεγάλη Τρίτη, και στην οποία έκανε λόγο για στοχοποίηση των δικαστών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά και η συνέντευξή της στον Real FM δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. «Όταν μιλάμε για λαϊκά δικαστήρια δεν εννοούμε τους συγγενείς που είναι λογικό να διαμαρτύρονται όταν έχουν χάσει τα παιδιά τους, μιλάμε για τα πολιτικά πρόσωπα, μιλάμε για κάποιους δημοσιολογούντες ακόμη και για συλλειτουργούς της δικαιοσύνης που επιδεικνύουν μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή. Μιλάμε για κάποια πρόσωπα που εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη, αυτά που υποκινούν αντιδράσεις για πολιτικές σκοπιμότητες που κοκορομαχούν στα κανάλια ποιος ψήφισε τους καλύτερους κώδικες, τους δικαιώτερους κώδικες, τους αυστηρότερους κώδικες που προβαίνουν σε δηλώσεις παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών» είπε.