Eδώ και 20 χρόνια, ο Θεόδωρος Κασσελάκης, πατέρας του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, προσπαθεί μέσω των δικαστηρίων να μην πληρώσει φόρους ύψους 4.016.269 ευρώ, οι οποίοι μαζί με τις προσαυξήσεις όλων αυτών των ετών ξεπερνούν πλέον τα 11 εκατ. ευρώ.

Οι φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν καταλογιστεί για τη βίλα στην οδό Πανός 2, στην Εκάλη, στην οποία έζησε τα παιδικά του χρόνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, το 2002 - και σήμερα ανήκει σε γνωστό εφοπλιστή.

Ως ιδιοκτήτης της βίλας εμφανιζόταν μεν η offshore εταιρεία Oswego, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα του ΣΔΟΕ την ίδια χρονιά, μέτοχος σε αυτήν κατά 50% ήταν ο πατέρας του και κατά 50% η μητέρα του Ευαγγελία Κασσελάκη.

Ο Θεόδωρος Κασσελάκης από το 2004 έως σήμερα έχει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", φορολογική και δικαστική εκκρεμότητα η οποία αφορά τον φόρο εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τη διώροφη βίλα στην Εκάλη, που είναι κτισμένη σε οικόπεδο σχεδόν3 στρεμμάτων (2.905 T.p.). Σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης έχασε τις δικαστικές μάχες, αλλά η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ, με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα, εξέδωσε, σύμφωνα με το«Πρώτο Θέμα», πριν από λίγες μέρες απόφαση με την οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Θεόδωρου Κασσελάκη να μην καταβάλει το ποσό των φόρων που του έχει καταλογιστεί.

Ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), η υπόθεση θα συζητηθεί και πάλι σε ευρύτερο δικαστικό σχηματισμό κατά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που ξεκινά 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Πάντως, να σημειωθεί ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης αποπληρωμής του φόρου που καταλογίστηκε, η μηνιαία προσαύξηση είναι 0,73% επί του οφειλόμενου ποσού, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 29.318 ευρώ μηνιαίως.