Εκτός γραμμής δείχνει για μια ακόμη φορά ο Διονύσης Τεμπονέρας, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου για το ΝΑΤΟ, ότι «είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία». Σχολιάζοντας σε πάνελ του OPEN με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά τα τεκταινόμενα στη Γάζα, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια αυτόνομη στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, προκειμένου «να μη σύρεται συνεχώς πίσω από υπερεθνικές ολοκληρώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η πολιτική των ΗΠΑ». Ο χαρακτηρισμός «υπερεθνικές ολοκληρώσεις» στάθηκε η αφορμή να ρωτήσει ο δημοσιογράφος τον κύριο Τεμπονέρα εάν τελικά το ΝΑΤΟ είναι μια «υπερεθνική ολοκλήρωση», ή μια «ιερή συμμαχία», όπως τη χαρακτήρησε στο παρελθόν ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον κύριο Τεμπονέρα να βγάζει τον Στέφανο Κασσελάκη εκτός γραμμής, επικαλούμενος τα ψηφισμένα κείμενα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς ο κύριος Τεμπονέρας εάν ο όρος «ιερά συμμαχία» για το ΝΑΤΟ είναι άστοχη δήλωση, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «οι συνεδριακές μας αποφάσεις, δεν μιλάνε ούτε για ιερές, ούτε για ανίερες συμμαχίες. Μιλάνε για μια παρουσία της χώρας σε διεθνείς συμμαχίες, σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές πρέπει να απαντούν με βάση τα εθνικά μας δίκαια. Και προφανώς, δεν έχουμε καμία δουλειά να γίνουμε άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών». Με αφορμή το συγκεκριμένο σχόλιο, ο Νικήτας Κακλαμάνης ρώτησε τον Διονύση Τεμπονέρα, εάν αυτά που λέει εκείνος, τα γνωρίζει και ο Στέφανος Κασσελάκης, μιας και οι δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «έχουμε συλλογικά αποφασίσει και έχουμε πάρει αποφάσεις, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, στο συνέδριό μας, το οποίο ολοκληρώθηκε. Εκεί υπάρχουν τα κείμενα τα οποία έχουν ψηφιστεί ομόφωνα και άρα αυτά, είναι τα οποία δεσμεύουν όλους μας». Ο κύριος Κακλαμάνης είπε ότι «θεωρώ ότι απαντάτε στον κύριο Κασσελάκη, όχι σε εμένα», με τον δημοσιογράφο να προσθέτει ότι «μα, για αυτό ρώτησα προηγουμένως», δηλώσεις τις οποίες ο κύριος Τεμπονέρας, τις άφησε εντελώς ασχολίαστες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα «αριστερόμετρα» δεν τα έχουν θάψει όλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την σχετική εντολή του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και ότι στην πρώτη «στραβή» θα υπάρξει κάποια μερίδα στελεχών, που θα τον αμφισβητήσει. Προς το παρόν, ο Διονύσης Τεμπονέρας δείχνει να «παίζει με τη φλόγα», αφού η δημοσκοπική άνοδος του Στέφανου Κασσελάκη μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «κόψει τα φτερά» πολλών στελεχών που τον αμφισβητούσαν ανοιχτά. Αυτό που μένει να φανεί, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να ισορροπήσει ο Διονύσης Τεμπονέρας μεταξύ του «ακριβοδίκαιου στελέχους που επικαλείται τα κείμενα του συνεδρίου» και του «υπονομευτή». Διότι άπαξ και χαρακτηριστεί «υπονομευτής», η διαγραφή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που μια ενδεχόμενη διαγραφή του κυρίου Τεμπονέρα, δεν μεταφράζεται σε χαμένη θέση αιρετού για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και δεν έχει εκλεγεί πουθενά.

Η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν μπορώ να ξεφύγω απ' τον πειρασμό, θα σας ρωτήσω, κύριε Τεμπονέρα: υπερεθνικές ολοκληρώσεις το ΝΑΤΟ, ή ιερά συμμαχία;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Είναι ξεκάθαρη η θέση μας, είναι αποτυπωμένη στα συνεδριακά μας κείμενα. Έχουμε πει ότι η συμμετοχή μας σε τέτοιους οργανισμούς, πρέπει πρωτίστως να στηρίζεται και να σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Πρέπει πρωτίστως να σέβεται το διεθνές δίκαιο και η ένταξή μας στις συμμαχίες αυτές, πρωτίστως πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές και τις αξίες, οι οποίες η χώρα θέλει: της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση -»

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, το "ιερά συμμαχία" είναι άστοχη δήλωση;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Εγώ λέω ότι οι συνεδριακές μας αποφάσεις, δεν μιλάνε ούτε για ιερές, ούτε για ανίερες συμμαχίες. Μιλάνε για μια παρουσία της χώρας σε διεθνείς συμμαχίες, σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές πρέπει να απαντούν με βάση τα εθνικά μας δίκαια. Και προφανώς, δεν έχουμε καμία δουλειά να γίνουμε άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε να στέλνουμε πολεμικό εξοπλισμό και να εκθέτουμε τη χώρα σε πολλαπλούς κινδύνους. Είτε αυτό αφορά αυτά τα οποία εκτυλίσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε στη Γάζα, είτε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Άρα, η θέση μας είναι σαφής ως προς αυτό».

Νικήτας Κακλαμάνης: «Αυτά που λέτε -τα ωραία- κύριε Τεμπονέρα, δεν τα ξέρει ο κύριος Κασσελάκης;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Είναι -επαναλαμβάνω- οι επίσημες θέσεις, εμείς σας θυμίζω ότι-»

Νικήτας Κακλαμάνης: «Το κατάλαβα. Και ερωτώ, ο αρχηγός σας, δεν τις γνωρίζει; Γιατί άλλα είπε».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Κύριε Κακλαμάνη, είναι σαφές. Έχουμε συλλογικά αποφασίσει και έχουμε πάρει αποφάσεις, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, στο συνέδριό μας, το οποίο ολοκληρώθηκε. Εκεί υπάρχουν τα κείμενα τα οποία έχουν ψηφιστεί ομόφωνα και άρα αυτά, είναι τα οποία δεσμεύουν όλους μας».

Νικήτας Κακλαμάνης: «Θεωρώ ότι απαντάτε στον κύριο Κασσελάκη, όχι σε εμένα».

Παναγιώτης Στάθης: «Μα, για αυτό ρώτησα προηγουμένως».