Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να θέλει να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα… νέο κόμμα. Μπορεί ακόμη και να το πιστεύει επειδή ο ίδιος ήρθε το περασμένο καλοκαίρι για διακοπές και το φθινόπωρο βρέθηκε να είναι πρόεδρός του, όμως –δυστυχώς για τους πολίτες αυτής της χώρας– και κυβέρνησε και κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσεις όπως αυτήν της τραγωδίας στο Μάτι με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, και τη χώρα κόντεψε να ρίξει στα βράχια.

Στο πλαίσιο αυτό το να εμφανίζται ως διαπρύσιος κήρυκας της… κάθαρσης και ν' απευθύνει ένα διαρκές κατηγορώ που στηρίζεται σε fake news και λασπολογία –την ώρα που δίπλα του βρίσκονται καταδικασμένοι από το Ειδικό Δικαστήριο πολιτικοί και βουλευτές– είναι και άτοπο και επικίνδυνο, ειδικά τη στιγμή που έχει μετατρέψει τη λασπολογία, την τοξικότητα και τον λαϊκισμό σε κεντρική πολιτική γραμμή.

Και μόνο οι αποκαλύψεις για το «παραϋπουργείο Δικαιοσύνης» που λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα θα ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και στην κυβέρνηση, όπως και η προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις που απέχουν της πραγματικότητας ειδικά ως προς το ζήτημα του κράτους Δικαίου. Από ένα σημείο και μετά καθίστανται και τραγελαφικές, από τη στιγμή που διαψεύδονται με εκκωφαντικό τρόπο, όπως έγινε ήδη στην περίπτωση της δίκης για το Μάτι και των ποινών-χάδι που επιβλήθηκαν.

Τα όσα είπα η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, αναφορικά με τους ποινικούς κώδικες που εφαρμόσθηκαν στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι είναι κάτι από περισσότερο αποκαλυπτικά. Όπως είναι και χαρακτηριστικά των fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως είναι και οι διαρκείς διαψεύσεις, που όμως δεν οδηγούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλαγή πορείας.

Σε ό,τι αφορά τώρα την περίπτωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ακόμη η κατάσταση είναι επίσης ενδεικτική του… ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να επαναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα όσα επιχείρησε και ο ίδιος να επιρρίψει στην κυβέρνηση καθίστανται τραγελαφικά αν σημειωθεί ένα και μόνο σημείο. Ποιο; Μα η επί 4,5 χρόνια αδυναμία της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα να βρει αίθουσα για να γίνει η δίκη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της, που σημειωτέον βρέθηκαν στη φυλακή επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Η δε δίκη ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαια, από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η… συνύπαρξη της Χρυσής Αυτής και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνύπαρξη που ξεκίνησε στις πλατείες των αγανακτισμένων και προχώρησε μέρα με την ημέρα στην πολιτική των δύο κομμάτων από το 2012 και μετά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος σε ένα κόμμα με… προϊστορία. Ένα κόμμα που κλήθηκε να κυβερνήσει και τα έκανε μπάχαλο. Ένα κόμμα που επιβιώνει με τον λαϊκισμό και την τοξικότητα. Ως εκ τούτου, το να επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση πέφτει στο κενό. Κυρίως δεν πείθει ούτε τους δικούς του ψηφοφόρους, αυτούς έμειναν στο κόμμα και μετά τις πανωλεθρίες στις εθνικές εκλογές.