Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα να μιλούν για δήθεν «ρωγμή» της κυβέρνησης με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εν τούτοις γνωρίζουν –όπως όλοι– πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ακόμη συντριπτική ήττα. Γι' αυτό ο νέος πρόεδρος στην εξ αποστάσεως ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν ήταν αυτός που διάλεξε του υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που απέτυχαν…

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ότι «θα ήθελα να σας πω κάτι προσωπικό. Δέχτηκα εισηγήσεις να μην εκτεθώ προεκλογικά εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος. Για ποιον λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα;»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ως πρόεδρος του κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και έκανα όσο περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα: στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή».

Κατέληξε όμως ως εξής: «Πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα», προκαλώντας προβληματισμό μεταξύ των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που τον παρακολουθούσαν αφού, με εξαίρεση τη Θεσσαλία όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ που έλαβε στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη, σε όλες τις άλλες περιφέρειες οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου δεν έφτασαν καν στον δεύτερο γύρο. Οι δε ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν, όπως άλλωστε και οι ελάχιστοι δήμοι που είχαν δικά του στελέχη από το 2019.

Πέραν αυτού πάντως ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε ευθύνες στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές που έγιναν, εμφανίσθηκε να τους κατηγορεί για το αποτέλεσμα και να επιχειρεί να αναδειχθεί ως ο σωτήρας του κόμματος από μια ολική εκλογική καταστροφή. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όσες φορές πήγε στη Θεσσαλία δεν συνάντησε τον νέο περιφερειάρχη. Αντιθέτως, πληροφορίες που δεν είχαν διαψευστεί έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια διότι στο ψηφοδέλτιό του είχε πολλούς… πασόκους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που διέσωσε το κόμμα από μια καταστροφή πατώντας πάνω στην εκλογή του Δημήτρη Κουρέτα, ακόμη και σε αυτήν του Χάρη Δούκα, προσώπων που ήδη κρατούν αποστάσεις από κόμματα.