Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μια πολύωρη συνεδρίαση που αποτύπωσε το διχαστικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

Της συνεδρίασης είχε προηγηθεί η δημοσίευση από την «Ομπρέλα» κειμένου με σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους, "υπονομεύουν", κατά τη γνώμη του "την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος"». Επίθεση που συνεχίστηκε εντός της συνεδρίασης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα», σημειώνοντας ότι αυτή θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος κράτησε αποστάσεις από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας πως δεν ήταν αυτός που διάλεξε του υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που απέτυχαν, ενώ επιχείρησε να διαβεβαιώσεΙ ότι «εν θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου». «Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος», όπως είπε στην ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, μιας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.