Να συγκριθούν τα προγράμματα των κομμάτων στον δρόμο προς τις εκλογές εμφανίζονται να ζητούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και μόνο οι αναφορές σε αυτά από τα στελέχη τους προκαλεί βέρτιγκο αναδεικνύοντας, τελικά, τη διαφορά με το κοστολογημένο και συγκροτημένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει να υπάρξει κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης κοιτάζουν το… ταβάνι, ενώ ζητούν, υποτίθεται, να συζητηθούν πριν από τις δεύτερες κάλπες τα προγράμματα που δεν αναλύθηκαν όπως έπρεπε στους πολίτες.
Τα όσα έχουν γίνει μέσα σε δύο μόνο ημέρες αποτελούν μνημείο υποκρισίας ως προς τις προτάσεις των δύο κομμάτων, δείχνουν όμως ότι πέραν της αδυναμίας να καταρτίσουν ένα σοβαρό πρόγραμμα, δύνανται να διαθέτουν και κρυφά σχέδια για νέους φόρους που έχουν στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
Ούτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν. Το μόνο που επιδιώκουν Τσίπρας και Ανδρουλάκης είναι να μεταφέρουν τους… τίτλους των τομέων που αυτά περιλαμβάνουν και να εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία.
«Ποιος είναι κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ;» αναφώνησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, εκ των στελεχών που έβαλε στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Κανείς, είναι η απάντηση φυσικά, μόνο που στην επόμενη ερώτηση που του τέθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει συμφωνία ή αν υπάρχει η συναίνεση για αυτό από τους επιχειρηματίες κυρίως τους μικρομεσαίους, απάντηση δεν υπήρξε.
Ή μάλλον υπήρξε. Ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αλλά η φορολογία. Ποια όμως; Αυτή που μείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή αυτή που αναμένεται να αυξήσει, όπως προκύπτει απ' όσα λέγονται επισήμως πλέον ο Αλέξης Τσίπρας;
«Ποιος διαφωνεί με την προστασία της πρώτης κατοικίας;» συνέχισε. Και πάλι κανείς. Το θέμα είναι τι ακριβώς μπορεί να γίνει στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε μέσα από νόμους που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε μαζί με το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνο.
Με τα γιουρούσια που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή με μια πολιτική που δεν θα οδηγήσει τις αγορές στο να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα είναι το λιγότερο αδύνατον.
Αν η σύγκριση των προγραμμάτων είναι με βάση τα όσα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε το πρωί της Τρίτης τότε δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ από το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες.
Και αν πάλι από την άλλη το ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να μπει σε αυτήν τη λογική πατώντας πάνω στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε και αυτό μάλλον δεν κατάλαβε επίσης ότι οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντί του, καθώς και ότι τα νέα του σχέδια κρέμονται από μια κλωστή.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές είναι ότι κινούνται με μοναδικό γνώμονα τη μείωση των ποσοστών της ΝΔ ώστε να μην έχει αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες, αλλά η κατεύθυνση που έχει πάρει οδηγεί σε αδιέξοδο.
Υγ.: Πάντως τα όσα γίνονται αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι προεκλογικά είχε πει πως τα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρουν. Και ότι υπάρχει ισχυρή σύγκλιση στους περισσότερους τομείς. Αυτούς που και οι ίδιοι αδυνατούν να εξηγήσουν…