Την ώρα που όσο συλλέγονται περισσότερα στοιχεία αποδεικνύεται ότι το χτύπημα των χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων για τις απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση σε βάρος της ίδιας της χώρας, η αντιπολίτευση επιλέγει ξανά τον εύκολο δρόμο της ανέξοδης κριτικής που δεν βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα, αλλά σε κρεσέντο πονηρών διατυπώσεων και fake news. 

Σε μια καταδικασμένη εκ των προτέρων προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την ταλαιπωρία των μαθητών και την αγανάκτηση των οικογενειών τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν πύρινες ανακοινώσεις, αγνοώντας προφανώς την πραγματικότητα και τις προκλήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, αγνοεί πλήρως το γεγονός των 165 εκατομμυρίων χτυπημάτων από 114 χώρες και μιλάει για «κρασάρισμα», σαν να ήταν μια απλή βλάβη ενός οικιακού υπολογιστή. «Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας πνίγηκε κυριολεκτικά σε μια κουταλιά νερό, καθώς “κρασάρισε” η Τράπεζα Θεμάτων στην πιο κρίσιμη στιγμή, όταν όλα τα λύκεια της χώρας, όπως ήταν υποχρεωμένα από την ισχύουσα νομοθεσία, επιχείρησαν να αντλήσουν θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων από το ρεπερτόριό της. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την προετοιμασία των εξετάσεων, καλείται να απαντήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες που τις δυο τελευταίες μέρες ανέμεναν επί ώρες με αγωνία τα θέματα στις σχολικές αίθουσες, σε δύο τουλάχιστον αμείλικτα ερωτήματα: αυτή είναι η περιβόητη ψηφιακή μεταρρύθμιση-καύχημα της Νέας Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει την ελληνική εκπαίδευση από τη στενωπό των μνημονίων και της πανδημίας στη λεωφόρο του εκσυγχρονισμού; Αυτή είναι η περίφημη εκπαιδευτική αποκέντρωση, που μπορεί να βραχυκυκλώσει τόσο απλά και εύκολα την εξεταστική διαδικασία σε όλα τα σχολεία της χώρας με την πρώτη δυσκολία στον κεντρικό μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας; Το καθεστώς Μητσοτάκη επιχειρεί να υποβαθμίσει και να απομειώσει αυτό το νέο επιτελικό “μπάχαλο”. Η βίωση όμως αυτής της ζοφερής πραγματικότητας θα αποδειχτεί τελικά πολύ πιο ισχυρή» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Πόπη Τσαπανίδου έκανε λόγο για αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και επικαλέστηκε την αγωνία των μαθητών. «Κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμα και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ, η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δεν λύνεται. Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δεν φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων».

Αποτυχία της πολιτείας είδε ο Ανδρουλάκης 

Σε αντίστοιχο ύφος και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επιλέγει να δει μόνο αποτυχία της πολιτείας και όχι μια επίθεση σε βάρος της χώρας. «Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε άλλη μια φορά επιτελικό χάος. Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».