Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να επιτίθενται στη χώρα και στο εξωτερικό θα πρέπει να σκεφτούν πιο υπεύθυνα και να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία, υπογράμμισε με έμφαση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, χθες στην ΕΡΤ, απέναντι στις μικρόψυχες ανακοινώσεις τους που επέρριπταν ευθύνες για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ήττα του επιτελικού κράτους.
Όταν η επίθεση, όπως είπε ο Άκης Σκέρτσος, ήταν «ένα οργανωμένο έγκλημα» που κόστισε 200.000 ευρώ, έχει δηλαδή χρηματοδότη. Όταν ακόμη η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ομολογουμένως κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ασφάλειας, ενώ έχει φροντίσει για τη θωράκιση της δημόσιας διοίκησης από κυβερνοεπιθέσεις έχοντας εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο ίδιος διευκρίνισε, απαντώντας σε «φωνές» που επιχείρησαν να του προσάψουν τον ισχυρισμό ότι φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ότι «δεν είπαμε ότι φταίει. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι δέχτηκε η χώρα μία πάρα πολύ μεγάλη κυβερνοεπίθεση. Ναι, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες στόχευσαν σε έναν οργανισμό, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων. Δέχθηκε η χώρα μια τεράστια επίθεση, και αυτό το συνδέουμε με το ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη πολιτικά στιγμή που δεν έχει μια ορκισμένη πολιτική κυβέρνηση. Έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γι’ αυτό λέμε ότι η "νάρκη" της απλής αναλογικής οδηγεί σε ένα σύστημα αστάθειας ουσιαστικά τη χώρα».
Σχετικά με την ασφάλεια της Δημόσιας Διοίκησης διευκρίνισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση την οποία παραλάβαμε το κράτος και ειδικότερα το ψηφιακό κράτος. Το 2019 ήμασταν κυριολεκτικά "στον πάτο". Εδώ προσπαθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακυρώσουν κάτι που στη συνείδηση των πολιτών είναι απτό, χειροπιαστό. Για την ψηφιακή κατάκτηση γνωρίζουμε -και το ζούμε καθημερινά- ότι έχουν γίνει πολλά βήματα στο κομμάτι της ασφάλειας. Προφανώς πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας όλων των κρίσιμων υποδομών. Αυτές είναι οι δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα θωρακίσουν την ελληνική δημόσια διοίκηση».
Τι υποπτεύονται οι Αρχές
Στο μεταξύ, σε ομάδα χάκερς που συντάσσονται με το Κρεμλίνο και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρών, που αντίκεινται στα ρωσικά συμφέροντα, στρέφονται οι υποψίες των ελληνικών αρχών για τους δράστες των κακόβουλων χτυπημάτων στο σύστημα εξετάσεων.
Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας Killnet που έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία και φυσικά Κανά και Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης, όπως τραπεζικά δίκτυα , δίκτυα νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών. Πρόσφατα μάλιστα επιτέθηκε στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.
Αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομα της ομάδας «Σκότωσε το δίκτυο», που της δόθηκε από ένα εργαλείο άρνησης εξυπηρέτησης, εξ αιτίας μεγάλης τεχνητής ζήτησης από εκατοντάδες χώρες του κόσμου . Η Ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος, αν και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία η ομάδα δημιούργησε δύο υποομάδες η μία έχει το όνομα «ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» και η άλλη το όνομα «Λεγεώνα».