«Εάν οι 450.000 νέοι πάνε στην κάλπη δεν θα προλάβει ούτε να πακετάρει ο κ. Μητσοτάκης». Η φράση αυτή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολα θα είναι πρώτο κόμμα στους νέους. Εκτιμούσαν ότι είχαν στο... τσεπάκι τους τις ηλικίες 17-24, αλλά και πάλι διαψεύστηκαν. Και μάλιστα παταγωδώς! 

Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον 20 χρόνια αναδείχτηκε νικήτρια και στους νέους, καθώς έλαβε 31,5% έναντι 28,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα η Πειραιώς ήρθε πρώτη και στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με 30,5%, έναντι 27,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας δεν ήρθε τυχαία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθοδικά έφερε τους νέους κοντά του, μέσω μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία. 

Τα έφερε όλα τούμπα 

Θυμίζουμε ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφές προβάδισμα 6 μονάδων (37-31%) στους νέους, τον Σεπτέμβριο του 2015 η διαφορά ήταν στις 17 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (36-19%), ενώ τον Ιανουάριο του 2015 η διαφορά ήταν στις 8 μονάδες (34-26%) και πάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποια στοιχεία ήταν όμως αυτά που ουσιαστικά έφεραν την πτώση ενός από τα κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της προεκλογικής καμπάνιας είχε στοχεύσει τους νέους. Τα βίντεό του στο TikTok έκαναν κυριολεκτικά θραύση, με τους επικοινωνιολόγους να συνομολογούν ότι ο πρωθυπουργός μίλησε στη γλώσσα τους. Εγινε πιο συμπαθής σε μια γενιά που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα social media και τους έπεισε ότι με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. 

Εν αρχή ην η Παιδεία 

Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, έπαιξαν και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε σε όλες, οι νέοι αποδείχτηκε ότι συντάχθηκαν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι για παράδειγμα επί Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε το φοιτητικό επίδομα από +50% ή +100% για όσους συγκατοικούν συν αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου από 30.000 σε 40.000 ευρώ για τα ακριτικά πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), αυξήθηκαν οι φοιτητικές κλίνες από 5.000 σε πάνω από 8.000 με ήδη δρομολογημένα έργα 430 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής και σχεδιασμό για νέο γύρο επενδύσεων. 

Επίσης, καταργήθηκε ο νόμος του πανεπιστημιακού ασύλου, ιδρύθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία, νομοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθώς επίσης και το Ν+2/Ν+3, ως ανώτατο όριο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ. Συνολικά, μάλιστα, υπήρξε αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 13%. 

Το βλέμμα στο αύριο  

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εμπεριείχε σημαντικά μέτρα-δεσμεύσεις για τους νέους της χώρας μας. Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ακόμη αναγείρονται 2.500 κοινωνικές κατοικίες και ανακαινίζονται 4.000 κενές κατοικίες, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους στους δικαιούχους. Τέλος ενισχύθηκαν οι νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών, με 150 ευρώ τον χρόνο, ενώ υλοποιήθηκε μόνιμο πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας ανά έτος για νέους έως 29 ετών.
Δεδομένων όλων τούτων, «Το Μανιφέστο» απευθύνθηκε σε τρεις νέους ανθρώπους, δύο υποψήφιους βουλευτές και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι καταθέτουν τις απόψεις, τα αιτήματα και τους στόχους τους για το μέλλον που ονειρεύεται η γενιά τους και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να το οικοδομήσουν.