Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη συντριπτική ήττα του στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου να αναζητεί, όπως έγραφαν τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης, «νέα στρατηγική, τακτική και αφήγημα», αλλά μέρα με την ημέρα φαίνεται να διολισθαίνει στις παλιές, καλές συνήθειές του, τουλάχιστον όσον αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική του και τη σχέση του με τα media. Μια δοκιμασμένη συνταγή οικοδόμησης ενός απόλυτα ελεγχόμενου συστήματος ενημέρωσης, όπως επιχείρησε να κάνει και με τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, που κατέληξε στην ομόφωνη καταδίκη του απόλυτα έμπιστου ανθρώπου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ως ενορχηστρωτή όλης της απόπειρας.
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στο αφήγημά του για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου μετέρχεται ένα ακραία λαϊκίστικο και, εν πολλοίς, αντιδημοκρατικό επιχείρημα μιλώντας για κινδύνους για τη Δημοκρατία που θα προκύψουν από έναν «παντοδύναμο Κυριάκο Μητσοτάκη», ο ίδιος συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες γύρω από το πρόσωπό του, περιχαρακώνει το δικαίωμα της δημόσιας έκφρασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγξε και «συνέτισε» ακαριαία κάθε φωνή που φάνηκε να ασκεί κριτική στην πολιτική του κόμματος μέσα από τα απολύτως ελεγχόμενα-φιλικά μέσα ενημέρωσης, φρόντισε να δημοσιευθούν ακόμα και παράδοξες υμνολογίες για τον εαυτό του και τη «νομοτελειακή» συνέχιση της ηγεσίας του και, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων και οι απειλές για «εισαγγελείς σε δημοσκοπικές εταιρείες» διόλου αθώες ήταν, καθώς από media που τον στήριζαν κυκλοφορούσαν κάτι περίεργες έρευνες οι οποίες έφερναν τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία σε απόσταση αναπνοής.
Το δίκτυο euroactiv
Μία από αυτές φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος euroactiv.gr, μέλος του δικτύου euroactiv.com, το οποίο, όπως αυτοσυστήνεται, είναι «πόρταλ ενημέρωσης αφιερωμένο αποκλειστικά σε ειδήσεις με ευρωπαϊκό περιεχόμενο». Στις 16 Μαΐου 2023, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, ανήρτησε ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Σαράντη Μιχαλόπουλου, το οποίο ήταν επικεντρωμένο σε δύο βασικές παραμέτρους. Αρχικά στόχευε αρνητικά στην αξιοπιστία των επίσημων δημοσκοπήσεων που είχαν δει μέχρι εκείνη την ημέρα το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν καταφανώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Από την εισαγωγή κιόλας, ο στόχος του ήταν εμφανής: «Οι Ελληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με αβέβαιο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των τρεχουσών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς». Παρέθετε, βεβαίως, τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, όπως τον επεξεργάζεται και τον ανακοινώνει το EuropeElects, σύμφωνα με το οποίο: «Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει το 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%».
Και αμέσως μετά περνούσε στο πιο περίεργο μέρος... Ανέφερε ότι στη μητρική πλατφόρμα του Euroactiv αναρτήθηκε δημοσκόπηση την οποία διενήργησαν «πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών», αναφέροντας ότι αυτές έγιναν με την «παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ψηφοδελτίου». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις προβλήθηκε στην Euractiv, η οποία παραδόθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου σε στελέχη Γ΄ επιπέδου της εταιρείας που το ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες».
Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιώνεται ότι οι υπάρχουσες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα ήταν πράγματι αμφισβητούμενης αξιοπιστίας. Σύμφωνα με αυτήν, η Νέα Δημοκρατία θα συγκέντρωνε 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 510.000 ψήφους. Πρακτικά, τα ποσοστά των προβλέψεων διαμορφώνονταν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 33%-34%, ΣΥΡΙΖΑ 32,5%-33,5%, ΠΑΣΟΚ 8,7%-9,3%, ΚΚΕ 5,7%-6,3%, Ελληνική Λύση 4,5%-5,1% και ΜέΡΑ25 3,5%-4,1%.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΣΕΔΕΑ για τη δημοσιοποίηση ερευνών κατά την προεκλογική περίοδο (απροσδιόριστης μεθοδολογίας, αγνώστου ταυτότητας), αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα ελληνικά media, μικρά και μεγάλα, που υποστήριζαν ευθέως ή διά της πλαγίας τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή στόχο να επηρεάσει και να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη. Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες in.gr, nea.gr, avgi.gr, efsyn.gr, documentonews.gr, ieidiseis.gr, καθώς και σε άλλες.
Βαριές καταγγελίες
Στο πλαίσιο του απόλυτου ελέγχου των εμφανίσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν καταγγελίες ότι η ηγεσία του κόμματος απαγορεύει σε στελέχη εκτός της ανακοινωμένης λίστας των μελών της επικοινωνιακής ομάδας να μιλούν και να λένε τη γνώμη τους σε ΜΜΕ που τα καλούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς εισάκουσε συμβουλές κοντινών ανθρώπων του που του έλεγαν ότι «δεν μπορεί όποιο στέλεχος θέλει να λέει ό,τι θέλει στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες», θεωρώντας –και εθελοτυφλώντας, μία ακόμα φορά– ότι το πρόβλημα που οδήγησε στην εκλογική πανωλεθρία ήταν επικοινωνιακό και όχι πιο βαθύ πολιτικό, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, σε αντίθεση με τη σιγουριά και την αίσθηση προοπτικής που δημιουργεί η Νέα Δημοκρατία.
Ηδη μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι που αναζητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να σχολιάσουν τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου συναντούν αρνήσεις. Μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, ο οποίος, το βράδυ της Κυριακής, έκανε την εξής ανάρτηση: «Πριν από λίγο σε επικοινωνία με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μού είπαν ότι δεν έχουν ακριβώς λίστα, αλλά θα γίνεται προηγουμένως συνεννόηση για το ποιοι θα έρχονται στις εκπομπές! Εν πολλοίς, θα μας προτείνουν ποιους θα καλούμε. Αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις και γιατί σέβομαι τη δεοντολογία δεν θα πω κάτι περισσότερο».
Υπήρξε, όμως και δεύτερο –γνωστό– κρούσμα μέσα σε μία ημέρα. Το πρωί της Κυριακής ο δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» Αρης Ραβανός κατήγγειλε με ανάρτησή του στο Facebook ότι δέχεται πιέσεις «από φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» για όσα «καλοπροαίρετα» γράφει. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Επειδή οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ στο FB και στο Twitter ανησυχούν και εκνευρίζονται για διάφορα καλοπροαίρετα σχόλια που κάνω και αφορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγώ προσωπικά σταματάω από σήμερα και έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να γράφω σχετικά. Δεν πειράζει, μια φωνή λιγότερη. Οποιος-α θέλει θα με διαβάζει, όπως πάντα, στο “Βήμα”, έντυπο και ηλεκτρονικό».
Σε κάθε περίπτωση και έπειτα από τα νέα... κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ στον χειρισμό των ΜΜΕ και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη έρευνα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη θέση «107» της Ελλάδας στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου...