Κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις με δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Ισραήλ, όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης –της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης– εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες και συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν τον Λίβανο, προεξοφλώντας εμμέσως πλην σαφώς αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ και μια εκτεταμένη πολεμική επιχείρηση στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συνεχίζονται οι ενισχύσεις και των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς οι φόβοι για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ύστερα από τη δολοφονία Χανίγια και του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, εντείνονται κάθε ώρα που περνά. Το ίδιο και η ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το γενικό επιτελείο του IDF.
Από την πλευρά του Ιράν ανακοινώθηκε ότι η Χεζμπολάχ σχεδιάζει να πλήξει το Ισραήλ σε βάθος και να μην παραμείνει μόνον σε στρατιωτικούς στόχους ως απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, ενώ ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προχωρήσουν τελικώς σε κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή και μια σύγκρουση που θα λάβει πλέον περιφερειακό χαρακτήρα.
Πολλοί θεωρούν ότι το Ιράν θα επιτεθεί κατά του Ισραήλ στις 12 και 13 Αυγούστου, καθώς οι ημερομηνίες αυτές είναι συμβολικές για τους Εβραίους και μάλιστα θεωρούνται ως οι πιο θλιβερές ημέρες στο εβραϊκό ημερολόγιο αφού συνδέονται με την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα από τη νεοβαβυλωνική αυτοκρατορία και του δεύτερου ναού από τους Ρωμαίους. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί και με επίθεση της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, δηλαδή από εδάφη του Λιβάνου. Σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ εκτιμάται πως μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετατρέποντας έτσι τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
«Ακολουθούν δύσκολες μέρες. Ακούσαμε απειλές από όλες τις πλευρές και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Κόκκινος συναγερμός
Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως όλοι βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη και πως η Δύση παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η κλιμάκωση είναι ίσως στο υψηλότερο επίπεδο από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και το ξεκίνημα της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ενδεικτικές της έντασης είναι εξάλλου και οι διπλωματικές τριβές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς τις σκληρές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Νετανιάχου ακολούθησε το μνημόσυνο που πραγματοποίησε στην Αγια-Σοφιά για τον Ισμαήλ Χανίγια, η τουρκική πλευρά και το εθνικό πένθος που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος ή τις πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Χαμάς που εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ.
Κατά γενική ομολογία, οι δολοφονίες του Χανίγια και του Σουκρ ανέτρεψαν τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα και οδηγούν σε οριστικό ναυάγιο τις συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή ή ακόμη και μόνιμη εκεχειρία. Αυτό λοιπόν που θα κρίνει τα επόμενα βήματα είναι το μέγεθος της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ και το αν πράγματι θα υπάρξει μια μετατροπή της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση. Κάτι τέτοιο, δεδομένης και της αδυναμίας του Μπάιντεν και της διοίκησής του να επέμβουν πιο αποτελεσματικά λόγω των ομοσπονδιακών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.