Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε τις χώρες που βρίσκονται σε επικοινωνία με το Ιράν να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με μια επίθεση στο Ισραήλ δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Τεχεράνης. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή που το Ιράν συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα. «Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια» πρόσθεσε.

Πολεμικές προετοιμασίες 

Την ίδια στιγμή, οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα». 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, το Ιράν ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των κρατών-μελών. Ωστόσο, μολονότι πολλοί ηγέτες καταδικάζουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή φοβούμενοι καταστροφικές συνέπειες. Η συνάντηση σύμφωνα με τον Guardian θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Αμπντάλα 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και οι προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. 

Ο Μπάιντεν είχε και ηλεκτρονική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, μέσω των οποίων έστειλε μήνυμα στο Ιράν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.