Την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές πιέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και η μετακίνηση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή  έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και να βάζουν το Ιράν σε δεύτερες σκέψεις για τη μεγάλη επίθεση που έχει προαναγγείλει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάνουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Τεχεράνη ίσως επαναξετάσει τα σχέδια της βλέποντας τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και τα μηνύματα για αυστηρές συνέπειες στο Ιράν σε περίπτωση επίθεσης. «Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ρόλο στην πιθανή αλλαγή στάσης του Ιράν μπορεί να παίζει και το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για δολοφονία του Χανίγια με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ έχουν δώσει τη θέση τους στο σενάριο της τοποθέτησης βόμβας στο δωμάτιο του ηγέτη της Χαμάς. Ωστόσο, παραμένει αστάθμητος παράγοντας η στάση της Χεζμπολάχ. 

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ήρθε μια μέρα μετά τη δημόσια έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης. «Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας» είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε και στις δύο χώρες. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας» είπε.