Δεν έπεσε ακριβώς «ως κεραυνός εν αιθρία» η είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγει από το ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς και να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κόμμα των σοσιαλιστών, σύμφωνα με την πρόταση Ζαχαριάδη-Ραγκούση-Θεοχαρόπουλου προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό, άλλωστε, το προσπαθεί ήδη από το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, όπου ως πρωθυπουργός αρχικά, αλλά και ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2019 κι έπειτα, συμμετείχε στις συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος ως παρατηρητής.

Φυσικά, όλοι αντιλαμβάνονταν την κοροϊδία ενός κόμματος που, ενώ είχε ευρωβουλευτές στο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρόεδρός του συμμετείχε ως παρατηρητής στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Όμως, η κατάσταση βόλευε άπαντες: και τον Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθούσε να μην αφήσει ζωτικό χώρο στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ τότε- της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και τους ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι έβλεπαν ως «φιλέτο» για την ευρω-ομάδα τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τον καιρό εκείνο (2015-2023) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστά πάνω από το 30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιοριζόταν σε ισχνό μονοψήφιο ποσοστό.

Τι θα κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές;

Το πιθανότερο είναι να «ρίξουν πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, με ένα ποσοστό σχετικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά βρίσκεται σταθερά τρίτο κόμμα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει αρχίσει να παγιώνει τη θέση του ως «μέλλουσα αξιωματική αντιπολίτευση». Πέραν τούτου, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη από το 2020 είχε εισηγηθεί στη Φώφη Γεννηματά να ζητήσει από τους ευρωσοσιαλιστές να μην προσκαλείται ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας. Δεδομένης της παρουσίας του επί 8 έτη στην Ευρωβουλή, είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποκόψει εντελώς τον ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευρωσοσιαλιστές, οι οποίοι -πλέον- δεν έχουν κανένα συμφέρον να «φλερτάρουν» με ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο παραπαίει.

Αυτό όμως που έχει αξία είναι η ομολογία αποτυχίας της συνολικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: το συγκεκριμένο κόμμα «καβάλησε το μνημόνιο» και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για τη χρεοκοπία της χώρας, στοχοποιώντας τις πολιτικές, ακόμη και τα στελέχη του. Εφόσον τώρα ζητήσει επισήμως την ένταξή του στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ακυρώνει ολόκληρη τη διαδρομή του κόμματος από το 2010 και μετά. Η μεγάλη ειρωνεία, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, τη στιγμή που βιώνει το δικό του «pasokification», δηλαδή την κατάρρευσή του. Κι αυτό διότι ο όρος «pasokification» προέκυψε από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ την περασμένη δεκαετία και ήταν ο φόβος όλων των κεντροαριστερών κομμάτων της Ευρώπης. Αν είναι έστω και λίγο προληπτικοί οι ευρωσοσιαλιστές, μάλλον δεν θα θέλουν καμία παρτίδα μαζί τους.