Ο ένας αιφνιδιασμός διαδέχεται τον άλλο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης γύρισε από τη μακρά παραμονή του στο εξωτερικό και συνεχίζει να ενεργεί κατά βούληση και χωρίς να υπολογίζει τις διαθέσεις ούτε καν των κορυφαίων στελεχών και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολες τις προηγούμενες ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αν το κόμμα έχει αλλάξει το καταστατικό του και λειτουργεί σαν... πολυεθνική εταιρεία.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Πάντως, μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος και συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Αντώνης Καρακούσης, σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» (ένθετη φωτογραφία). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ενεργοποιηθεί εντός του 2024 με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τον πρώην πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει δικό του κόμμα εντός του έτους.

«Πυρετός» επαφών

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του θα παίξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την Κεντροαριστερά, η οποία θα σημειώσει χαμηλές πτήσεις. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να δημιουργήσει ένα κεντροαριστερό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει φθαρμένα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί ολοένα και με λιγότερα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον θεωρεί ότι το κόμμα έκλεισε τον κύκλο του. Θεωρεί δε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδιαγεγραμμένο, ενώ είναι δυσαρεστημένος από τις κινήσεις Κασσελάκη. Με αφορμή τη δημιουργία του ιδρύματός του, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται διαρκώς σε επαφή με πρόσωπα της Κεντροαριστεράς τα οποία δεν έχουν φθαρεί στο στίβο της πολιτικής και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κανένα στέλεχος ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε να υποστηρίξει στοιχειωδώς τις πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη ιδιαίτερα για το προσκλητήριο των Σπετσών. Ο νεόκοπος πρόεδρος έχει εισπράξει ήδη την ηχηρή άρνηση του προκατόχου του, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η άρνηση Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για τις αρνήσεις που θα πολλαπλασιαστούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο «όχι» για το τριήμερο στις Σπέτσες είπε η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, η οποία ανέφερε ως δικαιολογία τη... ναυτία της με τα καράβια. Ενα ξεκάθαρο άδειασμα για την επιλογή της βίλας των Σπετσών επεφύλαξε στον Στέφανο Κασσελάκη και η Ελενα Ακρίτα, πρόσωπο που τον υπερασπίστηκε ένθερμα στη μέχρι σήμερα εξάμηνη πορεία του.

Εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου, πληροφορίες θέλουν τον εκφραστή του εσωκομματικού ρεύματος «Δίκτυο», Διονύση Τεμπονέρα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανασύνθεσης του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου, εντός της εβδομάδας, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο σαββατοκύριακο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε πολλές συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ώρες υπήρξε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μομφής κατά των κινήσεων του προέδρου στα κομματικά όργανα, αν συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό και μακριά από τις κομματικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αναδειχθεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, την ώρα που από την πλευρά των νεοπροεδρικών ο προσυνεδριακός διάλογος επιχειρείται να προσλάβει στοιχεία απολογισμού και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Αν αυτό γίνει, μοιραία θα ακουστούν και οι άστοχες κινήσεις της περιόδου Τσίπρα. Το σκηνικό πάντως είναι ηλεκτρισμένο εσωκομματικά και το αρνητικό φορτίο που έχει σωρευτεί προμηνύει μεγαλύτερη αναστάτωση. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο και όσοι προσβλέπουν σε μια παρέμβαση Τσίπρα τοποθετούν ως καταληκτικό χρονικό σημείο το Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Σφραγίδα Πολάκη

Εκτός από τις Σπέτσες όμως, οι οριζόντιες εσωκομματικές αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Μανώλη Καπνισάκη και την πρόταση υπουργοποίησης του... Στέφανου Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019 εστιάζονται στο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται προ εκπλήξεως από τον ίδιο τον πρόεδρό τους. Μέσω του Μανώλη Καπνισάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει: Μου πρότεινε υπουργοποίηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Οι αναφορές για «επιθεώρηση» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και η παρέμβαση της Χαριλάου Τρικούπη στην «ιλαροτραγωδία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.», μιλώντας για την ανάγκη «για στιβαρή αντιπολίτευση» που «δεν θα συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη για μια καρέκλα εξουσίας», έριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στον «καιάδα». Τα όσα φαντασιόπληκτα είπε ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη – αφού δεν τα απέδειξε– είναι άλλο ένα λιθαράκι στα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του προέδρου.

Πάντως η μεγάλη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται, με όλους να αναμένουν ποια θα είναι η επόμενη αφορμή για χλευασμό, αφού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο πρόεδρος δάνεισε από το εξωτερικό που λείπει επί μακρόν τα κομματικά ΜΜΕ –όπως ο... θείος από την Αμερική–, κάλεσε σε χειμερινή εκδρομή στις Σπέτσες και εξασκείται σε συγγραφή μυθιστορημάτων μέσω Καπνισάκη. Πάντως σχεδόν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βεβαιωθεί ότι με τον Κασσελάκη –μέχρι να φύγει– δεν πρόκειται να πλήξουν...