Με ειρωνικό τρόπο επιχείρησε να απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σχόλιο που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης, με αφορμή την αποκάλυψη ότι ο πρώην τσάρος της οικονομίας και τα στελέχη της Ομπρέλας είναι θιασώτες ενός «τοπικού νομίσματος» για χρήση στην περιφέρεια.

«Σκεφτόμουν και για τον κ. Τσακαλώτο και το συνδέω αυτό με την κουβέντα του κ. Τσίπρα, "δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω", λέει, "για πρώτη φορά χωρίς μνημόνια". Μήπως χωρίς μνημόνια πάνε και ξανακάνουν τα ίδια;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για να προσθέσει:

«Διότι ο κ. Τσακαλώτος τουλάχιστον μέσα στο μνημόνιο είχε ένα πλαίσιο, δεν μπορούσε να κάνει αυτά τα οποία πίστευε. Τώρα μας λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Άρα, εκτός μνημονίων πια, φοβάμαι θα ήταν πολύ-πολύ πιο επικίνδυνοι. Διότι είναι άνθρωποι οι οποίοι… Ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει, ο άνθρωπος είναι μαρξιστής οικονομολόγος»

Πως αντέδρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Επιχείρησε με μια λίγο… ειρωνική, λίγο κατά τα δικά του πρότυπα «χιουμοριστική ανάρτηση» να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Κάτι σαν τα περσινά ξινά σταφύλια για τα οποία μίλησε η Θεανώ Φωτίου που επίσης υπογράφει το κείμενο που προτείνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και «τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» για χρήση τους στην περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Όχι μόνο είμαι μαρξιστής αλλά ζω σε μια καλύβα με μαύρη γάτα, δεκάδες βότανα και μια σκούπα (Nimbus 2000) που οργώνω την Αθήνα το βράδυ» και σε παρένθεση ανάφερε ότι : «Φαντάζομαι θα το γνωρίζει ήδη μέσω predator».

Ο μαρξιστής Ευκλείδης

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κανείς στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «μαρξιστή οικονομολόγο». Και ούτε και ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν έσωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα τη χώρα ούτε και θυσιάστηκε για να μείνει στο Ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αλέξη Τσίπρα έφεραν έναν τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δις ευρώ και μάλιστα σε χρόνο που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του δεύτερου μνημονίου και να είχε κλείσει ο κύκλος τους για την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως τσάρος της Οικονομίας εφάρμοσε κατά γράμμα τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις. Και όχι μόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και αυτά που η Τρόικα ζητούσε. Το υπερπλεόνασμα των 37 δις. Ευρώ άλλωστε είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ίδιοι οι σύντροφοί του, του έχουν επιρρίψει ευθύνες για την ήττα στις εκλογές του 2019 υποστηρίζοντας πως η πολιτική του και η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης είναι μια από της βασικές αιτίες. Η ρήση Πολάκη είναι γνωστή. Και είναι μια από αυτές που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έσπευσε να… μαζέψει.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα γράφει η πρόταση του ιδίου και της ομάδας του αλλά και η χαρά που προξένησε στον Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελούν την καλύτερη απάντηση. Πολύ δε περισσότερο όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δηλώνει επισήμως ότι τα «τοπικά νομίσματα» μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις… ΔΗΜΗΤΡΕΣ.

Και ακόμη περισσότερο τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου «πάγωσαν» στην κυριολεξία όταν το θέμα πήρε διαστάσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί, έστω και εκ των υστέρων, να αποκηρύξει συμπράξεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη.