Ως αμφίβολο χαρακτήρισε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ. Κληθείς να σχολιάσει αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθούν οι βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, κι ως εκ τούτου να απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας σχολίασε ότι «αν αυτό ήταν το πρώτο και κύριο κριτήριό μας, θα επιβεβαιώναμε όσα λέγονται από την πλευρά Κασσελάκη. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι το κόμμα να ξαναβρεί το βηματισμό του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Δηλαδή έχω ξαναπεί κι όταν κλείσει το κεφάλαιο Κασσελάκη -με το καλό, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα-, είναι αμφίβολο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια "θα ξανασταθεί στα πόδια του"; Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του και σαν κόμμα και σε στελεχιακό δυναμικό. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Και είναι ένα στοίχημα. Μπορεί να μην το κερδίσουμε. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, νομίζω ότι είναι δευτερεύον το αν έχουμε τις 36 έδρες εμείς και 32 το ΠΑΣΟΚ, ή αντιστρόφως».

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι αμφίβολο, όμως για αυτό δεν ευθύνεται κυρίως ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο τελευταίος, απλώς επιτάχυνε τις διαδικασίες εξαέρωσης του κόμματος, οι οποίες είχαν ήδη πάρει τον δρόμο δίχως επιστροφή, από τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα. Δεν παρέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης ένα κόμμα στο 30%, αλλά στο 17%. Οι λόγοι είναι χιλιοειπωμένοι: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ακόμη, όχι γιατί έχασε, αλλά γιατί κυβέρνησε. Κι εφόσον συνεχίζει να το αγνοεί, προφανώς δεν μπορεί να μετεξελιχθεί ως ένα κανονικό αστικό κόμμα. Μοιραία, θα επιστρέψει -ως κόμμα διαμαρτυρίας- στα πραγματικά του ποσοστά. Από τη στιγμή που το λένε πλέον δημοσίως τα ιστορικά στελέχη του, καταλαβαίνει κανείς ότι έχουν αποδεχτεί το μοιραίο: την πλήρη κατάρρευση. 

Δεδομένη η διάσπαση - Αν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης, θα φύγω απ' τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, αναφορικά με το αν θα γίνει μια ακόμη διάσπαση, καθώς τη θεωρεί δεδομένη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ερωτηθείς για το αν τη θεωρεί δεδομένη «ναι, είναι. Κοιτάξτε, αυτό δεν ξεκινάει από εμάς, ξεκινάει από την άλλη πλευρά», ενώ στο ερώτημα εάν δε θα παρέμενε εκείνος σε μια ενδεχόμενη εκλογή Κασσελάκη, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «εγώ δε θα έμενα. Υποψήφιος να ήταν δε θα έμενα, όχι να βγει». Το ενδεχόμενο να καταφέρει τελικά να εγγράψει πάνω από 2.000 συνέδρους ο Στέφανος Κασσελάκης και να καταφέρει να ανατρέψει τον αποκλεισμό του, δεν είναι ανέφικτο. Μένει λοιπόν να φανεί αν σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Γιώργος Τσίπρας θα ανακοινώσει και την αποχώρησή του από το κόμμα.

Έχει υποχρέωση να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας

Επίσης ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, αναφορικά με το αν θα πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να το κάνει, με την αφορμή την αυριανή εκδήλωση του Ιδρύματος Τσίπρα, ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε ότι «την αφορμή μπορεί να τη βρει οποτεδήποτε. Είναι πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός. Οποτεδήποτε μπορεί, έχει το δικαίωμα. Κατά τη γνώμη μου, εν μέρει και την υποχρέωση να κάνει την παρέμβαση. Πιστεύω ότι η παρέμβασή του στο συνέδριο, δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής. Για τον λόγο που σας εξήγησα προηγουμένως, δεν ήταν το θέμα να πούμε στον Κασσελάκη "κατέβα σε εκλογές" τότε. Ήταν να διορθώσει την πορεία του».

Από το σημείο που μέχρι και ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, έφτασε στο σημείο να ζητά δημοσίως την παρέμβασή του -λέγοντας μάλιστα ότι έχει υποχρέωση να κάνει παρέμβαση-, εύλογα υποθέτει κανείς ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ενδιαφέρον έχει και η κριτική που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την παρέμβασή του στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γιώργος Τσίπρας, εάν γίνονταν οι εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε θα τις κέρδιζε οπωσδήποτε ο Στέφανος Κασσελάκης. Πράγμα που εν πολλοίς ισχύει, διότι τότε ήταν πολύ νωρίς ακόμη για να απαιτήσει κάποιος «το κεφάλι» του Στέφανου Κασσελάκη. Το γεγονός πάντως, ότι ο Γιώργος Τσίπρας ρίχνει το «καρφί» του προς τον εξάδελφό του δημοσίως, λέει πολλά.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Γιώργος Σιαδήμας: «Αν ανεξαρτητοποιηθούν (σ.σ. οι βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη), δεν ανησυχείτε μήπως χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιώργος Τσίπρας: «Νομίζω ότι αν αυτό ήταν το πρώτο και κύριο κριτήριό μας, θα επιβεβαιώναμε όσα λέγονται από την πλευρά Κασσελάκη. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι το κόμμα να ξαναβρεί το βηματισμό του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Δηλαδή έχω ξαναπεί κι όταν κλείσει το κεφάλαιο Κασσελάκη -με το καλό, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα-, είναι αμφίβολο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια "θα ξανασταθεί στα πόδια του"; Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του και σαν κόμμα και σε στελεχιακό δυναμικό. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Και είναι ένα στοίχημα. Μπορεί να μην το κερδίσουμε. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, νομίζω ότι είναι δευτερεύον το αν έχουμε τις 36 έδρες εμείς και 32 το ΠΑΣΟΚ, ή αντιστρόφως, να σας το πω έτσι απλά».

Στέλλα Παπαμιχαήλ: «Ναι, γιατί χάνετε βασικά προνόμια βέβαια, αν πέσετε από αυτή τη θέση. Χάνετε και προνόμια πάρα πολύ σημαντικά στη Βουλή».

Γιώργος Τσίπρας: «Βεβαιότατα. Το γνωρίζω πολύ καλά. Προφανώς, την ευθύνη θα την έχουν όσοι αποχωρήσουν, αν αποχωρήσουν προφανώς. Οι οποίοι μάλιστα, είχαν πρωτοστατήσει στο πόσο εγκληματικό ήταν αυτό που έκανε η Νέα Αριστερα. Το που έφυγε, δεν ήταν κακό. Το χειρότερο απ' όσα κάνανε ήταν κυρίως ότι έφτιαξαν άλλο κόμμα. Φύγανε με έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και έφτιαξαν άλλο κόμμα».

Γιώργος Σιαδήμας: «Εσείς έχετε αποφασίσει ποιον θα στηρίξετε τώρα;»

Γιώργος Τσίπρας: «Δε θα στηρίξω κανέναν. Δεν είναι επί προσωπικού. Είναι λόγω της φύσης της διαδικασίας πρέπει να αναδειχθεί νέα ηγεσία. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανέναν, τι θα γίνει μετά, αφού εκλεγεί. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός απολογισμός κατά τη γνώνμη μου, επώδυνος και με ονοματεπώνυμα. Μπορεί να μην είμαστε μαζί την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, έχουν γίνει τέρατα εδώ και έναν χρόνο, ώστε να παραμείνει ο Κασσελάκης στη θέση του. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί έτσι (...) αυτά δεν έχουν λυθεί».

Στέλλα Παπαμιχαήλ: «Άρα εσείς θεωρείτε κάπως δεδομένη τη διάσπαση, απ' ότι αντιλαμβάνομαι».

Γιώργος Σιαδήμας: «Είναι δεύτερη διάσπαση αυτή».

Γιώργος Τσίπρας: «Ναι, είναι. Κοιτάξτε, αυτό δεν ξεκινάει από εμάς, ξεκινάει από την άλλη πλευρά. Αν δείτε τη ρητορική και το τι χαρακτηρισμοί -»

Γιώργος Σιαδήμας: «Για να το καταλάβουμε, αν ο Κασσελάκης υπήρχε μια πιθανότητα -που λέτε ότι δεν υπάρχει-, να ήταν υποψήφιος και να έβγαινε, δε θα μπορούσατε να μείνετε εσείς».

Γιώργος Τσίπρας: «Εγώ δε θα έμενα. Υποψήφιος να ήταν δε θα έμενα, όχι να βγει».

Γιώργος Σιαδήμας: «Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα; Μιλάμε για τον ηγέτη του κόμματος που το έφερε στην κυβέρνηση. Εκεί που ήταν στο 3% -4%, με τον κύριο Τσίπρα έφτασε στο 36% (...) με αφορμή την αυριανή εκδήλωση».

Γιώργος Τσίπρας: «Την αφορμή μπορεί να τη βρει οποτεδήποτε. Είναι πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός. Οποτεδήποτε μπορεί, έχει το δικαίωμα. Κατά τη γνώμη μου, εν μέρει και την υποχρέωση να κάνει την παρέμβαση. Πιστεύω ότι η παρέμβασή του στο συνέδριο, δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής. Για τον λόγο που σας εξήγησα προηγουμένως, δεν ήταν το θέμα να πούμε στον Κασσελάκη "κατέβα σε εκλογές" τότε. Ήταν να διορθώσει την πορεία του»

Γιώργος Σιαδήμας: «Άρα θεωρείτε ότι εν μέρει πρέπει να κάνει κάποια στιγμή, κάποια παρέμβαση».

Γιώργος Τσίπρας: «Ε, νομίζω ναι. Νομίζω ναι».