Κάλεσμα από τώρα στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε ο Σωκράτης Φάμμελος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κύριος Φάμμελος είπε «να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Καλώ από τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ όλους και όλες που αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Και για αυτό πρότεινα εξ αρχής, ότι πρέπει να έρθουν οι φίλοι και οι φίλες να εγγραφούν μέχρι τις 25/10 για να συμμετέχουν και στο συνέδριο. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς επέλεξαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας εκείνη τη στιγμή -που ίσως χρειαζόταν, να το πω έτσι-, να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση, εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήταν κάποιες φωνές που έλειψαν. Αλλά ήταν λάθος που έφυγαν. Σε κάθε περίπτωση, έχουν επιλέξει να είναι σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό είναι δική τους επιλογή», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «με τα άλλα κόμματα, θα υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας. Είναι άλλη συζήτηση "γυρίζουμε στο σπίτι μας, ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ" και είναι άλλη συζήτηση -επίσης σοβαρή-, η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων.

Ο κύριος Φάμελλος διαχωρίζει ξεκάθαρα τα περί κομματικών συνεργασιών και το κάλεσμα στους βουλευτές -τουλάχιστον- της Νέας Αριστεράς, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και μπορεί τα συγκεκριμένα στελέχη να έφυγαν λόγω εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά δεν ήταν εκείνος που τους ήθελε διακαώς εκτός του κόμματος. Κυρίως τους ήθελαν εκτός, η λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα». Το γεγονός ότι ο κύριος Φάμελλος δεν εντάσσεται στους «87», θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις, όπως για παράδειγμα να δούμε έναν ακόμη υποψήφιο για πρόεδρο, λόγω της συγκεκριμένης δήλωσης. Το περιθώριο είναι μεν στενό (οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 25/10), αλλά δεν είναι και αδύνατον να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Βολικό αφήγημα για τον Κασσελάκη

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να πει ότι τον έδιωξαν εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να φέρουν τους «υπονομευτές» πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένης της αντιπάθειας που υπάρχει για τα συγκεκριμένα πρόσωπα -σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο και όχι μόνο από τους «κασσελακικούς»-, είναι πιθανό να το αναγάγει σε κρίσιμο ερώτημα προς όλους τους υποψήφιους για αρχηγούς. Το μόνο που μένει να φανεί, είναι το ποια θα είναι και η αντίδραση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, στο κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου.

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Εάν εκλεγείτε πρόεδρος, τους έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς τους καλείτε πίσω; Δεν τους καλείτε καθόλου; Τι κάνετε;»

Σωκράτης Φάμελλος: «Α, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Καλώ από τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ όλους και όλες που αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Και για αυτό πρότεινα εξ αρχής, ότι πρέπει να έρθουν οι φίλοι και οι φίλες να εγγραφούν μέχρι τις 25/10 για να συμμετέχουν και στο συνέδριο. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς επέλεξαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας εκείνη τη στιγμή -που ίσως χρειαζόταν, να το πω έτσι-, να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση, εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήταν κάποιες φωνές που έλειψαν. Αλλά ήταν λάθος που έφυγαν. Σε κάθε περίπτωση, έχουν επιλέξει να είναι σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό είναι δική τους επιλογή».

Χριστίνα Βίδου: «Μία συνεργασία -όπως είπατε νωρίτερα- με τα άλλα κόμματα;»

Σωκράτης Φάμελλος: «Με τα άλλα κόμματα, θα υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας. Είναι άλλη συζήτηση "γυρίζουμε στο σπίτι μας, ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ" και είναι άλλη συζήτηση -επίσης σοβαρή-, η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Προφανώς θα υπάρχει πρόταση συνεργασίας. Δηλαδή, αυτά που σας έβαλα στην αρχή, ως προτάσεις: κλιματική κρίση και Δημοκρατία. Προφανώς απευθύνονται και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά και στο ΚΚΕ και στην Πλεύση Ελευθερίας. Υπάρχει χώρος. Ξέρετε, το ερώτημα τότε δε θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα θα είναι στα άλλα κόμματα. Θα πάμε να συνεργαστούμε; Γιατί το χρειάζεται η κοινωνία».