Ίσως επηρεάστηκε από τον Παύλο Πολάκη και τα όσα είχε πει για να δικαιολογήσει την αποχή του από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ίσως πάλι συνέβη κάτι άλλο. Εν τούτοις, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε στα Χανιά για τους Κρητικούς προκαλεί ερωτήματα. Κυρίως διότι, εμμέσως, τους κατηγόρησε ως ομοφοβικούς.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην ομήγυρη των περίπου 100 ανθρώπων που μαζεύτηκαν για να τον ακούσουν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν «υποψήφιοι-υποψήφιοι» –μετέχουν δηλαδή στους προκριματικούς αγώνες που έχει στήσει για τη λίστα της Ευρωβουλής–, δημοσιογράφοι και φυσικά ο Παύλος Πολάκης, ξεκίνησε λέγοντας πως θα μιλήσει για ένα ζήτημα «το οποίο γνωρίζω ότι είναι στα μυαλά πολλών εδώ στην Κρήτη. Κι όπως ξέρετε, εγώ δεν κωλώνω, άρα θα τα πω ξεκάθαρα για την ομοφοβία που μπορεί να υπάρχει στο νησί».

Με απλά λόγια κατηγόρησε τους Κρητικούς για ομοφοβία. Και μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε ότι «εδώ στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής μου, εδώ που μεγάλωσε ο πατέρας μου, μπορεί μερικοί, δεν νομίζω από εσάς αλλά από τους γνωστούς σας, να βλέπουν τον πρώτο ανοιχτά gay πολιτικό και μάλιστα σε τέτοια υψηλή θέση στην Ελλάδα και να σκέφτονται "κρίμα το παιδί…". Να νομίζουν ότι είναι επιλογή, να λένε "α, τον Θόδωρο, τον πατέρα μου, δεν ντρέπεται για το παιδί του" ή να ντρέπεται για τον εαυτό του».

Με απλά λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να κατηγορήσει τους συντοπίτες του ως ομοφοβικούς. Μπορεί να επηρεάστηκε από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος είχε δηλώσει ότι στα χωριά της περιοχής του, σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω, δεν μπορεί να πάει και να μιλήσει εξαιτίας της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο της κυβέρνησης για
τον γάμο ομόφυλων.

Ίσως συνέβη κάτι άλλο κατά την παρουσία του στην Κρήτη. Ουδείς γνωρίζει. Όμως αυτό που είπε για τους Κρητικούς ας το κρίνουν οι ίδιοι. Όπως και το γεγονός πως στη συνέχεια άρχισε να μιλά για… γονίδια και για τους συγγενείς του που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς να τα μπλέκει με την ακροδεξιά και να ψάχνουν όλοι να καταλάβουν τι τελικά θέλει να πει.

Και μια απορία. Όταν λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα ότι αφορά τους Έλληνες πολίτες και αφορά και τους «Κρητικούς πολίτες» τι εννοεί; Ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες οι Κρητικοί;