Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΚΑΙ, αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο και τις αμυντικές δαπάνες, εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι προϊόν απόφασης των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Αρβανίτης προσπάθησε επιμελώς να απαντήσει εάν είναι πράγματι οι συγκεκριμένες δηλώσεις στηρίζονται και από τις ανάλογες αποφάσεις στα όργανα του κόμματος, ενώ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το ερώτημα που αφορούσε τις αμυντικές δαπάνες. Απαντώντας στο ερώτημα αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο κύριος Αρβανίτης έσπευσε να πει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε ότι είναι χρήσιμος ο φράχτης στον Έβρο. Με την σημαντική διαφορά, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πράγματι ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, για να προσθέσει ότι «αλλά είναι άλλο το να συνεχίσουμε την κατασκευή του και άλλο να το εργαλειοποιούμε το θέμα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που εγείρει τα ακροδεξιά ένστικτα». Τώρα το πώς «δεν είπε αυτό ο κύριος Κασσελάκης», μόνον ο κύριος Αρβανίτης μπορεί να μας εξηγήσει.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η άποψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσπαθεί να ταυτίσει τον φράχτη του Έβρου, ο οποίος προστατεύει τα ελληνικά -και κατ' επέκταση τα ευρωπαϊκά- σύνορα, με τον φράχτη στην κατεχόμενη Κύπρο και τον φράχτη του Βερολίνου, λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι «ιμπεριαλιστική» η φύλαξη των συνόρων! Ο υπαινιγμός ότι οι ευρωβουλευτές των διαφόρων κρατών είναι τόσο ηλίθιοι, που έχουν «παβλοφικά αντανακλαστικά» και μόνο στην ύπαρξη του φράχτη και ότι «εκείνοι» συνδέουν τον φράχτη του Έβρου με εκείνον της κατεχόμενης Κύπρου -για την οποία είδαμε πόσο πολύ έχει ιδρώσει το αυτί τους-, συνιστά πρωτίστως αποτυχία δική του, που δεν τους εξηγεί το «πώς» και το «γιατί» υπάρχει ο φράχτης εκεί. Βέβαια, για να το κάνει κάποιος αυτό, θα πρέπει να πιστεύει ότι τα κράτη έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να προστατεύουν τα σύνορά τους, κι απ' ό,τι φαίνεται, ο κύριος Αρβανίτης δεν συμμερίζεται καθόλου την συγκεκριμένη άποψη, πράγμα που το λέει ευθαρσώς στη συνέχεια, καθώς περιγράφει μια Ευρώπη «κέντρο διερχομένων» για όποιον τυχοδιώκτη το θελήσει, τον οποίον σπεύδει δε να βαφτίσει «πρόσφυγα». Αυτή, πράγματι είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε όμως αυτό, ο Στέφανος Κασσελάκης;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχοντας αντιληφθεί τις τάσεις πανευρωπαϊκά, ξέρει ότι τα «refugees welcome» της προηγούμενης δεκαετίας, τα οποία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, έχουν φέρει την Ακροδεξιά στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται -για τα πραγματικά εκλογικά της δεδομένα- να σαρώσει. Έτσι, ως γνήσιος λαϊκιστής, σπεύδει να υιοθετήσει μια ατζέντα ιδεολογικά αντίθετη από εκείνη του κόμματός του. Μοιραία, το ερώτημα είναι ένα: τι πραγματικά θα πρέπει να πιστέψει ο πολίτης που σκέφτεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές; Το κόμμα, ή τον πρόεδρό του; Βλέποντας το πώς εξελίσσεται ως πολιτικός ο κύριος Κασσελάκης, μάλλον ο ψηφοφόρος θα πρέπει να πιστέψει το κόμμα, καθώς ο λαϊκιστής την από την μια στιγμή στην άλλη, μπορεί όχι απλά να αλλάξει αφήγημα, αλλά να υιοθετήσει εκ νέου το ακριβώς αντίθετο. Το κόμμα τουλάχιστον σε αυτά που λέει, είναι ιδεολογικά συνεπές. Άρα ο κύριος Κασσελάκης λέει τα όσα λέει τώρα, επειδή ξέρει ότι αυτά θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι, για να τους αδειάσει την επαύριο των Ευρωεκλογών, με περισσότερα αφηγήματα «refugees welcome», «no borders» και «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια». Η μόνη περίπτωση να τα εννοεί πραγματικά τα όσα λέει, είναι εάν προβεί σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις από Ακροαριστερά στοιχεία στο κόμμα του. Αλλά τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα απομείνει εκείνος, ο Τάιλερ, η Φάρλι, άντε και ο Πέτρος Παππάς.

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη

Γιώργος Μελιγγώνης: «Λειτουργούν τα όργανα του κόμματος; Δηλαδή, υπήρξε κάποιο όργανο που αποφάσισε, ότι είναι χρήσιμος ο φράχτης στον Έβρο; Εκτός αν ήταν αυτή η θέση σας πάντα».

Κώστας Αρβανίτης: «Δεν είπε αυτό όμως, ο Κασσελάκης».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Υπήρξε κάποιο όργανο που είπε ότι "οκ τι να κάνουμε, αυτές πρέπει να είναι οι αμυντικές δαπάνες, δεν μπορούμε να κόψουμε από εκεί";»

Κώστας Αρβανίτης: «Κάτσε, κάτσε τώρα, ένα - ένα. Για τον φράχτη, γιατί με αφορά -δεν μπορώ να μιλάω για όλα τα θέματα- γιατί το προσφυγικό είναι αυτό το θέμα που χειρίζομαι. Δεν είπε αυτό ο Κασσελάκης. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα και με ρώτησαν στα Παραπολιτικά κιόλας, εγώ δεν είχα διαβάσει τι είχε πει και είπα την άποψή μου. Και διάβασα μετά την άποψη του προέδρου και δεν είδα να υπάρχει καμία απόκλιση. Ο φράχτης δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει φράχτες και έχουμε φράχτες, όπως στη Λευκωσία - και άλλον έναν, που ρίξαμε στο Βερολίνο. Δεύτερον, μπορεί να είναι αποτρεπτικός σε - ψυχολογικούς λόγους, στους ανθρώπους που είναι εκεί. Όμως, δεν είναι εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά, διότι όπου υπάρχει φράχτης, θα βρουν άλλους δρόμους να έρθουνε. Η λύση ήταν αυτή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ - νόμιμοι οδοί μετανάστευσης, που θα χτύπαγε το λαθρεμπόριο ανθρώπων και βεβαίως, το πιο σημαντικό ήταν αυτό που εμείς πιστεύαμε και πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης, να δεχτεί το εθελοντικό, που θα είναι εδώ φυλακή και “Γκουαντάναμο” της Ευρώπης. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή “push” από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος. Θα βάλουμε φράχτη ανάμεσα σε κράτος-μέλος και σε κράτος-μέλος; Δε γίνεται. Πρέπει να βρεθούν πολιτικές λύσεις για το θέμα αυτό. Όμως, υπάρχει το άλλο ερώτημα, “θα τον γκρεμίσεις τον φράχτη;”, όχι, δεν θα τον γκρεμίσεις τον φράχτη. Θα δημιουργήσεις όμως τέτοιες συνθήκες, όπου αν σου τύχει το κακό, δηλαδή τι θα κάνεις σε μια περίπτωση, όπου έχεις ένα μωρό παιδί, μια γυναίκα, έναν που λιποθυμάει στον φράχτη; Θα τον βάλεις μέσα να του δώσεις τις πρώτες βοήθειες, ή θα τον αφήσεις να πεθάνει έξω από τον φράχτη; Ο φράχτης είναι στο ελληνικό έδαφος, ή σε ουδέτερο; Είναι σε ελληνικό έδαφος. Οπότε, όποιος άνθρωπος έρχεται επάνω στον φράχτη -σας δίνω την εικόνα στα Κύθηρα, πάνω στον βράχο- οφείλει το κράτος-μέλος να παράσχει βοήθεια άμεσα».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Ο άνθρωπος στον άνθρωπο, οφείλει να παράσχει βοήθεια. Ποιο κράτος μέλος τώρα, ποιο..»

Κώστας Αρβανίτης: «Αυτό λέει η Ένωση. Αυτό. Θέλουμε να είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση, ή κάτι άλλο στου Όρμπαν το μυαλό; Θέλουμε να ξαναγίνουμε ΕΟΚ; Να είναι μόνο οικονομική ένωση; Είδατε, η Νέα Δημοκρατία δεν το θέλει αυτό. Δεν θέλει το Κράτος Δικαίου να ισχύει παντού. Σου λέει "εδώ, θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε εμείς, σαρανταένα τα εκατό (sic). Δεν είναι έτσι. Εμείς λοιπόν, για όσους ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, να ξέρουν ότι αυτός είναι ο στόχος, αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και αυτήν εγώ θα υπηρετήσω».