Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η δεξιά μετατόπιση του Στέφανου Κασσελάκη, σε θέσεις που δεν τις αποκαλεί κανείς και ιδεολογικώς συνεπείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος να προσπαθούν να κάνουν ένα «damage control», είτε επιχειρώντας ψευδώς να πουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης "δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει ιστορικά το κόμμα" -όπως για παράδειγμα ο κύριος Αρβανίτης-, είτε προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της μετακίνησης που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, προς τα δεξιά του, όπως εν προκειμένω ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο κύριος Ζαχαριάδης ρωτήθηκε με αφορμή μια ανάρτηση του Georghy Zhukov στο Twitter / X, όπου σταχυολόγησε μερικές από τις στροφές 180° που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εμφανίστηκε υπέρ: του ΝΑΤΟ, των αμυντικών δαπανών, του φράχτη του Έβρου, της ελεύθερης αγοράς και του κεφαλαίου, των απολύσεων, της αποστολής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, της φύλαξης των συνόρων, της επέμβασης της αστυνομίας στα ΑΕΙ, της επέκτασης του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι δεν ήταν σε όλες τις συγκεκριμένες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος, δίχως όμως να επιχειρηματολογήσει σε ποιες ακριβώς και τι υποστήριζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν συνιστά μεταβολή σε σχέση με τις τρέχουσες θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Εν πολλοίς, δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, διότι προφανώς δεν είχε κάποιο παράδειγμα να δώσει.

Εφόσον δεν βρήκε κάποιο παράδειγμα προκειμένου να τεκμηριώσει την θέση του, ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν ριζική αλλαγή στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ζαχαριάδης υποχρεώθηκε να πει ότι «είναι μια νέα εποχή, χαράσσει την πολιτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «εμένα με νοιάζει να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει πρόγραμμα και να μπορέσουμε στον ορατό χρονικό ορίζοντα, με συγκεκριμένο πλαίσιο να αλλάξουμε τη σημερινή ασκούμενη πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζουμε κι εμείς. Προφανώς και αλλάζουμε κι εμείς».

Δηλαδή με άλλα λόγια, το «ΡΙΖ» (εκ του «Ριζοσπαστικής») του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να πηγαίνει σιγά-σιγά περίπατο, προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να διεκδικήσει τον ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πράγμα εντελώς αναμενόμενο, αφού η Αριστερά έχει υποστεί υπέρ-κορεσμό, καθώς το συγκεκριμένο ακροατήριο εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, το διεκδικεί το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, ενώ μια -πολύ μικρή- μερίδα του διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας λοιπόν το πολιτικό φάσμα, ο Στέφανος Κασσελάκης ως επιχειρηματίας κάνει την σωστή στρατηγική τοποθέτηση. Την εντελώς αντίθετη κίνηση, βέβαια, κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα αποτελέσματα της μεγαλοφυούς κίνησής του, είναι ήδη ορατά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η τοποθέτηση του Κώστα Ζαχαριάδη ότι «ένα θέμα για παράδειγμα, είναι το ζήτημα της μάχης για τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπου και με τη δική μας συμβολή και -άλλων και του ΠΑΣΟΚ-, η κοινή γνώμη στο τέλος της ημέρας άλλαξε, "γύρισε" υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων και το γράφουν και οι δημοσκοπήσεις» καθώς λέει κάτι εντελώς ψευδές, για να τον διορθώσει ο δημοσιογράφος λέγοντάς του ότι «η κοινή γνώμη δεν "γύρισε", το κομμάτι που αφορά τους νέους "γύρισε". Το κομμάτι που αφορά τους νέους "γύρισε". Το σύνολο της κοινής γνώμης, είναι υπέρ των ιδιωτικών και παραμένει υπέρ». Από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να φέρει το κόμμα -τουλάχιστον- στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, καλό θα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν και να στηρίξουν την επιλογή του προέδρου ευθαρσώς, δίχως περιστροφές. Ειδάλλως, μόνο σύγχυση και εκνευρισμό θα προκαλέσουν, όχι μόνο στο υφιστάμενο εκλογικό ακροατήριο, αλλά και σε αυτό που στοχεύουν.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Χριστίνα Κοραή: «Θέλω να σας διαβάσω κάτι, εδώ από το Twitter. "Μέχρι στιγμής", γράφει ο Georghy Zhukov -είναι γνωστός νομίζω, στο Twitter- γράφει για τον κύριο Κασσελάκη -»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Και στο Twitter είναι, εμένα μου είναι γνωστός και ιστορικά. Δηλαδή ξέρω ποια είναι αυτή η ιστορική φυσιογνωμία, αλλά εν πάση περιπτώσει».

Χριστίνα Κοραή: «Ναι, αλλά εδώ δεν έχει την ίδια αναφορά, υποθέτω. Τώρα που το βλέπω, γράφει για τον κύριο Κασσελάκη: "Υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ των αμυντικών δαπανών, υπέρ του φράχτη στον Έβρο, υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του κεφαλαίου, υπέρ των απολύσεων, υπέρ της αποστολής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλλασα, υπέρ της φύλαξης των συνόρων, υπέρ της επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας στα ΑΕΙ". Κάνει μια στροφή ο κύριος Κασσελάκης από -»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Κατ' αρχήν δεν είναι όλα έτσι και δεν ήταν όλα αντίθετα. Προφανώς, κάποια -»

Χριστίνα Κοραή: «Ε, τα περισσότερα, αν εξαιρέσουμε το ΝΑΤΟ, αμυντικές δαπάνες -»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ε, όχι δεν είναι, δεν θέλω να πάμε να -»

Χριστίνα Κοραή: «Να μην τα πάμε, έχετε δίκιο. Κάνει μια στροφή ο κύριος Κασσελάκης προς το Κέντρο;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είναι μια νέα εποχή, χαράσσει την πολιτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -»

Δημήτρης Τάκης: «Που αποδίδει, με βάση τις δημοσκοπήσεις».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εντάξει, δεν είναι το θέμα μόνο να αποδίδει δημοσκοπικά, αλλιώς - πώς είναι το ανεμολόγιο, που όπου φυσάει θα γυρνάς και εσύ. Το θέμα είναι -»

Δημήτρης Τάκης: «Ε, ναι αλλά είχατε φτάσει στο 10%, δεν είναι σημαντικό ότι πάτε στο 16%; Δηλαδή τι θέλετε; Θέλετε να είστε στο 10% και απλά να δείχνει το ανεμολόγιο μόνο αριστερά;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Όχι, κατ' αρχήν δεν νομίζω ότι όταν οι δημοσκοπήσεις ήταν χειρότερες, ότι το ανεμολόγιο ήταν διαφορετικό. Εμένα με νοιάζει να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει πρόγραμμα και να μπορέσουμε στον ορατό χρονικό ορίζοντα, με συγκεκριμένο πλαίσιο να αλλάξουμε τη σημερινή ασκούμενη πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζουμε κι εμείς. Προφανώς και αλλάζουμε κι εμείς. Αλλά πρέπει να βλέπουμε τα θέματα ένα-ένα και τα λοιπά. Ένα θέμα για παράδειγμα -το οποίο δεν αναφέρει εκεί πέρα ο φίλος μας αυτός, ο οποίος κρύβεται πίσω από αυτό το προφίλ στο Twitter-, είναι το ζήτημα της μάχης για τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπου και με τη δική μας συμβολή και -άλλων και του ΠΑΣΟΚ-, η κοινή γνώμη στο τέλος της ημέρας άλλαξε, "γύρισε" υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων και το γράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Ένα άλλο θέμα το οποίο δεν αναφέρει, είναι η στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων -»

Δημήτρης Τάκης: «Η κοινή γνώμη δεν "γύρισε", το κομμάτι που αφορά τους νέους "γύρισε". Το κομμάτι που αφορά τους νέους "γύρισε". Το σύνολο της κοινής γνώμης, είναι υπέρ των ιδιωτικών και παραμένει υπέρ».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Νομίζω ότι από 70% - 30% που ήταν στην αρχή, πήγε στο 52% - 48%, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος κύριε Τάκη, εγώ δεν έχω, ξέρετε - δεν είμαι και κανένας ακραίος εγώ και τα λοιπά. Σίγουρα είναι μια νέα εποχή».

Δημήτρης Τάκης: «Θεωρείτε απ' αυτή τη νέα εποχή που λέτε και τη στροφή που κάνει ο πρόεδρός σας, μπορείτε να προσελκύσετε και δυσαρεστημένους οπαδούς της ΝΔ στο κόμμα σας; Είναι αυτός ένας στόχος;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Φυσικά είναι στόχος. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, είναι αυτονόητο».

Δείτε την ανάρτηση του Georghy Zhukov