Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να... ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ονειρεύονται» στελέχη των δύο κομμάτων και μάλιστα θέλουν να εκμεταλλευτούν την έκπτωση από το κοινοβουλευτικό αξίωμα των Σπαρτιατών! Πρώτος τα θεμέλια έβαλε ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος συνεργάστηκε στον Δήμο Αθηναίων με τον «πράσινο» Χάρη Δούκα. Ο Ζαχαριάδης, υπέρμαχος από καιρό της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, πρότεινε στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές στις 10 περιφέρειες που θα χάσουν τις έδρες τους οι Σπαρτιάτες, «για να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία», να υπάρξει ένα ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα!

Με άλλα λόγια, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις εποχές όπου με μεθοδεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας έριχνε τον Αντώνη Σαμαρά (μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – άλλωστε ο Ζαχαριάδης είναι πολιτικό τέκνο του πρώην προέδρου ΣΥΡΙΖΑ), προτείνει η αντιπολίτευση (για μια ακόμη φορά στη σύγχρονη Ιστορία) να εκμεταλλευτεί μια πιθανή θεσμική διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια.

Τη συγκεκριμένη θέση υιοθέτησε και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Βασιλειάδης. «Μετά τις ευρωεκλογές, ίσως και νωρίτερα», μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και το ενδεχόμενο να χάσουν τις έδρες τους οι Σπαρτιάτες, θα ήταν ευκαιρία, «αν θέλουμε μια σοβαρή ρωγμή, ο προοδευτικός χώρος να δείξει πως μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε θετικός ως προς την πρόταση Ζαχαριάδη, τονίζοντας ότι, εφόσον τελικά εκπέσουν από τις έδρες τους οι Σπαρτιάτες και εφόσον οι έδρες δεν αναδιανεμηθούν, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανοιχτό να δει την πρόταση, καθώς είναι λογικό να συνεργαστούν τα κόμματα του χώρου προκειμένου να μην πάρει όλες τις έδρες η ΝΔ, αφού οι εκλογές θα γίνουν για μία και μόνο έδρα σε κάθε πόλη και προφανώς θα λειτουργήσουν ως εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό των δύο κομμάτων κι άλλοι διάκεινται θετικά ως προς το συγκεκριμένο σενάριο. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης έχει πρόσφατα υπογραμμίσει ότι θα πρέπει «να γίνει μια προσπάθεια σύγκλισης των προοδευτικών κομμάτων» και να πέσουν οι τόνοι προεκλογικά, «προκειμένου έστω και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει προσπάθεια» για τον εναλλακτικό, προοδευτικό πόλο, ενώ ο Αντώνης Κοτσακάς έχει κάνει λόγο για «κοινό πρόγραμμα όλων των δυνάμεων του αριστερού προοδευτικού χώρου».