Η μεγάλη συζήτηση γύρω από το ζήτημα των ευρωψηφοδελτίων αφορά στη συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από τον χώρο του θεάματος, της τηλεόρασης και του αθλητισμού, προσώπων που διαθέτουν το προνόμιο της καθολικής αναγνωρισιμότητας, στοιχείου απαραίτητου τόσο για την προσέλκυση ψηφοφόρων όσο και για την εκλογή σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο 42 ατόμων πανελλαδικής κάλυψης.

Τα περισσότερα κόμματα δεν απέφυγαν αυτή την τακτική, η οποία, εκτός των άλλων, δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι θα καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ενισχύοντας τελικά το ίδιο το κόμμα.

Ειδικά για τη Ν.Δ., που με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα οι εκλόγιμες θέσεις μπορεί να είναι επτά ή οκτώ, εμφανίζονται πλέον των 15 υποψηφίων που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους.

Παρά την κριτική λοιπόν που γίνεται, ο κύριος Αυτιάς με πολυετή παρουσία στην τηλεόραση φαίνεται να επιβραβεύεται από το εκλογικό κοινό, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», καταλαμβάνοντας καθαρά την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκη και Κυμπουρόπουλο.

Η αμέσως επόμενη τετράδα υποψηφίων (Δήμας, Μπελέρης, Μελέτη και Τσιόδρας) είναι όλοι νεοεισερχόμενοι, ο καθένας εκ των οποίων για διαφορετικούς λόγους καταγράφεται ψηλά.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρης, ο οποίος καταφέρνει να πλασαριστεί σε μία από τις εκλόγιμες θέσεις, με την υποψηφιότητά του να διαθέτει χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς.

Και στις επόμενες θέσεις, ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, αφήνοντας ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο στη σειρά κατάταξης, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προεκλογικός αγώνας μόλις ξεκίνησε.