Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών, στη γεωπολιτική αστάθεια, στην ακρίβεια, έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση και τη στάση της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κατηγορεί τη χώρα για μικροπολιτικά οφέλη.
Ειδικότερα, σε κλειστή φιλική εκδήλωση στο Καματερό βρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό:
Οι ευρωεκλογές συνεπώς είναι εκλογές με πολιτικό αντίκτυπο. Έχει σημασία το ποιο κόμμα θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό και αν μέσα από εκεί θα φανεί ότι διασφαλίζεται μία πορεία πολιτικής σταθερότητας, που ξεκίνησε από το 2019. Αλλά έχει μεγάλη σημασία και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.
Το διακύβευμα
Δεν είναι αδιάφορες οι εκλογές. Και εγώ σας λέω το εξής: Πάμε και έχουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Ποιο θα είναι την επόμενη μέρα το ζήτημα το οποίο θα συζητείται; Έαν θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Να έχουμε πρόωρες εκλογές ήδη το θέτει η αντιπολίτευση, ο Κασσελάκης δηλαδή και με διεθνείς παρατηρητές μάλιστα. Για να γίνει τι στην Ελλάδα και να έρθει ποια κυβέρνηση; Δεν υπάρχει απάντηση. Μία κυβέρνηση Κασσελάκη; Μια κυβέρνηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη; Κάποια άλλη κυβέρνηση; Δεν υπάρχει απάντηση, καλώς ή κακώς.
Δεν θέλω να πω άρα Μητσοτάκης και μετά το χάος, αλλά εάν θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία πολιτικής σταθερότητας που έχουμε εξασφαλίσει από το 2019, μόνο προβλήματα θα έχουμε. Και οικονομικά, γιατί κάποιος δεν θα βάλει εύκολα λεφτά, όταν δεν ξέρει τα επόμενα χρόνια ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο εδώ. Ποια φορολογική και οικονομική πολιτική θα έχει.
Γεωπολιτική αστάθεια
Είμαστε σε μία περιοχή γεωπολιτικής αστάθειας, Μέση Ανατολή και Ρωσία με Ουκρανία. Αυτό από εδώ και πέρα θα είναι ο κανόνας, δεν είναι η εξαίρεση. Και μέσα σε όλα αυτά μία Ευρώπη η οποία ψάχνεται, τι θα κάνει. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε ένα κοινό ψήφισμα για τη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος κρατάει το τιμόνι εδώ. Και τίθεται το ερώτημα εάν είναι ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης. Ο Μητσοτάκης, προφανώς, αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί και στην κάλπη.
Το σύστημα της ακρίβειας
Στη συνέχεια στάθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ακρίβειας, αναλύοντας όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμέτωπισή της: Να είστε σίγουροι πως έαν υπήρχε μία συνταγή, και θα λέγαμε πως αυτό είναι το μέτρο για την αντιμετώπισή της, θα το είχαμε πάρει. Δυστυχώς, τέτοιο μέτρο δεν υπάρχει. Θα το είχαν πάρει και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα ακρίβειας. Βεβαίως έχουν υψηλότερους μισθούς, αλλά εμείς χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης. Και οι μισθοί και οι συντάξεις χαμηλώσανε πάρα πάρα πολύ. Και από το 2014 που αρχίσαμε να πατάμε σε στέρεο έδαφος, ήρθε ο κ. Τσίπρας με «μαγκιές» για τη σύμβαση του μνημονίου και της διαγραφής του χρέους. Φορτωθήκαμε 100 δισ. και πήγαμε άλλα πέντε χρόνια πίσω. Και τη στιγμή που έτρεχαν οι Ευρωπαίοι με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εμείς μέναμε πίσω. Τώρα τρέχουμε εμείς, αλλά πρέπει ακόμα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, που δεν είναι εύκολο.
Πήαγμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 830, θα τον πάμε στα 950 μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα πάμε τον μέσο μισθό στα 1.500. Θα μου πείτε ότι από τη μία τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν. Ο πληθωρισμός είναι φιανόμενο παρωδικό, οι αυξήσεις ωστόσο μένουν. Όταν ο πόλεμος αρχίσει να αποκλιμακώνεται, θα αρχίσουν οι τιμές να μειώνονται.
Το εγκώμιο του Μητσοτάκη
Όλα αυτά που έχουμε κατά νου να κάνουμε θα φανούν και στην οικονομία και στην επένδυση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και στη λειτουργία προϋποθέσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από την Ευρώπη και να συγκλίνουμε με τους μισθούς. Δεν θα γίνουμε Λουξεβούργο ή Ελβετία στα τρία χρόνια. Το λέω για να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Βασική προϋπόθεση για αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα και να είναι στο τιμόνι της χώρας ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει πολύ καλά και το διεθνές περιβάλλον και το τι γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Τι γίνεται στην οικονομία, παντού. Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει άλλος σήμερα που να μπορεί να το κάνει. Αυτό θα πρέπει να ζυγίσουμε και σε τρία χρόνια θα κάνουμε ταμείο να δούμε πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και πού θα είναι η Ελλάδα το 2027.
Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, ανέφερε:
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες. Αν δηλαδή σαν άνθρωποι θα παλεύουν για τα εθνικά συμφέροντα σε ένα πεδίο, το οποίο είναι πεδίο συνεργασίας των 27 χωρών, αλλιώς δεν θα υπήρχε ΕΕ, αλλά είναι και πεδίο ανταγωνισμών. Δηλαδή ότι ο Γάλλος προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τη Γαλλία, ο Γερμανός για τη Γερμανία κ.ο.κ. Εκεί δεν θες ανθρώπους οι οποίοι θα καταγγέλλουν την Ελλάδα, όπως τα τελευταία πέντε χρόνια με Fake News και θα βγάζουν τη χώρα μας στη σέντρα αδίκως. Θα παλεύει να φέρνει αποτελέσματα και χρήματα για τη χώρα και αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Αυτά ζυγίζουμε στον δρόμο προς την κάλπη.