Την πλήρη στήριξή του παρείχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, στον συνάδελφο του Νίκο Παππά, αναφορικά με τις χυδαίες εκφράσεις του προς τους αστυνομικούς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Μαρία Τσιλινίκου και Αντώνη Κρητικό. Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «ορισμένοι άνθρωποι στη δημόσια σφαίρα -και μάλιστα με κομματικές περγαμηνές και κομματική ιδιότητα-, λειτουργούν ως "agent provocateur", ως προβοκάτορες. Δηλαδή, αντί να ασχολούμαστε με αυτόν που προκαλεί και προκαλεί κατ' επάγγελμα και εκ συστήματος, ασχολούμαστε με αυτόν που απαντά στην πρόκληση. Εσείς, τι πιστεύετε; Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε, αγαπητοί φίλοι; Πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτόν που ασχημονεί, από αυτόν που προκαλεί; Και μάλιστα με θεσμικό ρόλο και κομματική ιδιότητα; Ή με αυτόν που απαντά; Να τα συζητήσουμε όλα. Αλλά εγώ διαπιστώνω ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, να συγκαλύψει τους ασχημονούντας κομματικούς ομοσταύλους της, αντί να τους βάλει στη θέση τους», εξυφαίνοντας μια θεωρία συνωμοσίας, υπό την οποία ο Νίκος Παππάς υπήρξε θύμα προβοκάτσιας!

Ας αφήσουμε -ως υπόθεση εργασίας- στην άκρη τις «μικροαστικές θεωρίες» και τα «υψηλά νοήματα», ότι όλοι οι αιρετοί οφείλουν να είναι αψεγάδιαστοι και υποδειγματικοί και ας πιάσουμε το σενάριο ότι ο κύριος Παππάς «την πάτησε από προβοκάτορα». Εάν ένα πολιτικό κόμμα έχει έστω την υπόνοια, ότι τα στελέχη του μπορούν να γίνουν θύματα μιας τόσο αστείας προβοκάτσιας, θα έπρεπε να τα έχουν διαγράψει λόγω αδιανόητα μεγάλης βλακείας, η οποία μπορεί να εκθέσει βαρύτατα το ίδιο το κόμμα!

Δεν προκάλεσε ο Νίκος Παππάς

Ο κύριος Φαραντούρης συνέχισε να υπερασπίζεται με ζήλο το επιχείρημα ότι ο συνάδελφός του στην Ευρωβουλή «δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την προβοκάτσια», λέγοντας ότι είναι περίπου αδιάφορη και η ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών εναντίον του Νίκου Παππά, μιας και αντίστοιχη ανακοίνωση έχει βγάλει εναντίον του κυρίου Φαραντούρη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν είχε χαρακτηρίσει τους Αρεοπαγίτες «αδιάβαστους». Ίσως οι ανακοινώσεις των διαφόρων Ενώσεων να ακυρώνονται από το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Καλό θα ήταν να μας διαφωτήσει καταλλήλως ο κύριος Φαραντούρης, για το συγκεκριμένο. Ο κύριος Φαραντούρης στη ζέση του να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του, στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, κύριε Φαραντούρη, αντιδράσεις», ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «όχι δεν προκάλεσε. Προκάλεσε αυτός, ο οποίος δια χειρός του (sic) προκάλεσε στα social media. Και επίσης, μου κάνει φοβερή εντύπωση, πώς ξεκινάμε απ' αυτόν που απαντά και δεν ξεκινάμε από αυτόν που προκαλεί».

Ίσως επειδή είναι νέος στην πολιτική ο κύριος Φαραντούρης, ενδέχεται να μην γνωρίζει ότι διάφοροι ανώνυμοι και επώνυμοι χρήστες των Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης, βρίζουν συνεχώς όλους τους πολιτικούς, οριζοντίως. Κανένας πολιτικός δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο, που αντέδρασε ο Νίκος Παππάς. Τις αντιδράσεις τις προκάλεσε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκτός από την προσβλητική συμπεριφορά προς την Αστυνομία -με τις προσφωνήσεις «μπατσάκο»-, θέλησε να επιδείξει το ταλέντο του στις βρισιές, ενόσω είναι ευρωβουλευτής. Αν τώρα ο κύριος Φαραντούρης δεν καταλαβαίνει ότι το «ψευτονταϊλίκι» και η ιδιότητα του αιρετού, δεν πάνε μαζί σε απολύτως καμία περίπτωση, δεν υπάρχουν και πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να του πούμε.

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Μαρία Τσιλινίκου: «Εσείς, πώς σχολιάζετε τη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτές τι αναρτήσεις σε βάρος αστυνομικού; Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή του. Το κόμμα σας τι υποστηρίζει, σε σχέση με αυτό;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Υπάρχει στην δημόσια σφαίρα και στον δημόσιο λόγο, μια λογική να βάζουμε "το κάρο πριν από το άλογο". Και ορισμένοι άνθρωποι στη δημόσια σφαίρα -και μάλιστα με κομματικές περγαμηνές και κομματική ιδιότητα-, λειτουργούν ως "agent provocateur", ως προβοκάτορες. Δηλαδή, αντί να ασχολούμαστε με αυτόν που προκαλεί και προκαλεί κατ' επάγγελμα και εκ συστήματος, ασχολούμαστε με αυτόν που απαντά στην πρόκληση. Εσείς, τι πιστεύετε; Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε, αγαπητοί φίλοι; Πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτόν που ασχημονεί, από αυτόν που προκαλεί; Και μάλιστα με θεσμικό ρόλο και κομματική ιδιότητα; Ή με αυτόν που απαντά; Να τα συζητήσουμε όλα. Αλλά εγώ διαπιστώνω ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, να συγκαλύψει τους ασχημονούντας κομματικούς ομοσταύλους της, αντί να τους βάλει στη θέση τους. Σε ό,τι αφορά τα Σώματα Ασφαλείας, είναι προφανές ότι ο σεβασμός προς τη δουλειά τους, προς την εγκράτειά τους, διότι η συντριπτική πλειοψηφία -»

Αντώνης Κρητικός: «Μα δεν τους σέβεστε όμως, όταν γίνονται τέτοιες αναρτήσεις κύριε Φαραντούρη».

Νικόλας Φαραντούρης: «Λάθος κάνετε. Λάθος κάνετε».

Αντώνης Κρητικός: «Μα υπήρξε ανακοίνωση από την Ένωση Αξιωματικών, που μιλάει για απρεπείς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το μέρος τους».

Νικόλας Φαραντούρης: «Ναι, θα σας θυμίσω αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς τον καθηγητή Φαραντούρη, επειδή χαρακτήρισα αδιάβαστους τους Αρεοπαγίτες. Επίσης, θα σας υπενθυμίσω συμπεριφορές που αποτελούν βαθιά πρόκληση και οι οποίες παραμένουν αναπάντητες -»

Αντώνης Κρητικός: «Επομένως τι λέτε; Ότι και οι Αρεοπαγίτες είναι αδιάβαστοι και οι αστυνομικοί είναι απρεπείς και οι πυροσβέστες είναι "ανύπαρκτοι"; Άρα εδώ λέτε ότι δεν υπάρχει κράτος, κύριε Φαραντούρη».

Νικόλας Φαραντούρης: «Με συγχωρείτε, αυτά είναι δικά σας πράγματα. Δεν ξέρω από που τα κατεβάσατε και μου τα ξεφουρνίζετε».

Αντώνης Κρητικός: «Μα μόλις τώρα μας αναφερθήκατε σε αστυνομικούς, σε πυροσβέστες και σε δικαστικούς λειτουργούς».

Νικόλας Φαραντούρης: «Μάλλον δεν καταλάβατε τι είπα, αλλά μπορώ να το επαναλάβω χίλιες φορές».

Αντώνης Κρητικός: «Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε. Όχι, δεν θέλω επανάληψη, καταλαβαίνω καλά τι λέτε».

Νικόλας Φαραντούρης: «Ας το επαναλάβω λοιπόν, κι ας πω το εξής: όλα τα Σώματα Ασφαλείας είναι οι σύμμαχοι της κοινωνίας (...) υπάρχουν όμως και κάποιοι προβοκάτορες που δεν περιορίζονται -»

Μαρία Τσιλινίκου: «Εσείς διαφωνείτε με το συνάδελφό σας, απ' ότι καταλαβαίνουμε. Καταδικάζετε αυτή τη στάση;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Ελάτε τώρα. Ελάτε τώρα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος προφανώς δεν εκφράζει τα Σώματα Ασφαλείας. Ένας προβοκάτορας του κομματικού Σωλήνα, ο οποίος κατ' επάγγελμα και εξ ιδιότητας -νομίζω- ότι έχει το ρόλο του τρολ του διαδικτύου -»

Αντώνης Κρητικός: «Για ποιον λέτε τώρα; Σε ποιον αναφέρεστε;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Για αυτόν ο οποίος προκαλεί, αγαπητοί φίλοι».

Αντώνης Κρητικός: «Μα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, κύριε Φαραντούρη, αντιδράσεις».

Νικόλας Φαραντούρης: «Όχι δεν προκάλεσε. Προκάλεσε αυτός, ο οποίος δια χειρός του (sic) προκάλεσε στα social media. Και επίσης, μου κάνει φοβερή εντύπωση, πώς ξεκινάμε απ' αυτόν που απαντά και δεν ξεκινάμε από αυτόν που προκαλεί».