Σε καταδίκη με αστερίσκους για τη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, προχώρησε ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Ναντίν Χαρδαλιά και Μανώλη Κωστίδη. Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κύριος Κόκκαλης είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια, βολεύει το θέμα του Νίκου του Παππά, την κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι τη βολεύει. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για μια συμπεριφορά, όχι για μια πολιτική. Σήμερα στη χώρα μας -και με ευθύνη της κυβέρνησης- γίνεται ένα μπέρδεμα, μεταξύ των πολιτικών -και πολλές πολιτικές είναι εγκληματικές-, με τις συμπεριφορές. Η συμπεριφορά έχει να κάνει με την αγωγή κάθε ανθρώπου. Ο πολιτικός κρίνεται, αν προσφέρει στην κοινωνία, έτσι; Εδώ υπερέβη τα όρια, ο Νίκος Παππάς. Εγώ προσωπικά, δεν θα τα έλεγα», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «εγώ όμως, θέλω να μου πείτε: από που προκύπτει και ακούμε κάθε μέρα, ότι ο κύριος Παππάς κατεφέρθη κατά των αστυνομικών; Δεν ήταν ιδιωτική συνομιλία; Είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα και χθες και προχθές, διαβάζω ότι καταφέρθηκε κατά των αστυνομικών και ότι ο κύριος Μαρινάκης ζητά τη διαγραφή του. Από που προκύπτει; Δηλαδή, αν μαλώσω εγώ με εσάς και σας προσβάλλω, σημαίνει ότι θα προσβάλλω όλους τους δημοσιογράφους; (...) Από εκεί και πέρα ήταν μια ανθρώπινη καθαρά συμπεριφορά. Κρίνεται. Υπερέβη τα όρια, ξεκάθαρα. Μια ιδιωτική συνομιλία, δεν ήταν όμως πολιτική δραστηριότητα. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, θα κριθεί απ' το έργο του στην Ευρωβουλή».

Θα βοηθήσουμε τον κύριο Κόκκαλη να καταλάβει από πού προκύπτει ότι ο κύριος Παππάς καταφέρθηκε εναντίον των αστυνομικών, μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα, δυσκολεύεται. Από τις επίμαχες συνομιλίες, προκύπτει ότι ο κύριος Παππάς αποκαλεί τον αστυνομικό «μπατσάκο». Είναι προφανές ακόμη και σε παιδιά του δημοτικού, ότι ο χαρακτηρισμός «μπάτσος» για τους αστυνομικούς, είναι προσβλητικός και υποτιμητικός, ενώ όποιος τον χρησιμοποιεί, προφανώς καταφέρεται εναντίων των αστυνομικών. Ο δε κύριος Παππάς, έχει χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό κατά των αστυνομικών πολλές φορές κατά το παρελθόν, συνεπώς η προσπάθεια να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν καταλαβαίνουν», μάλλον καταδεικνύει η μοναδική προσπάθεια για damage control που μπορούν να κάνουν, είναι «να το παίξουν χαζοί», διότι «δεν τους παίρνει». Από εκεί και πέρα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι η συμπεριφορά ενός αιρετού, η οποία είναι αισχρή και χυδαία. Είναι παντελώς αδιάφορο εάν ήταν σε μια ιδιωτική συνομιλία, μιας και ο οποιοσδήποτε αιρετός -πολλώ δε μάλλον, ο βουλευτής και ο ευρωβουλευτής- οφείλει να είναι «τύπος και υπογραμμός» σε όλες του τις συνομιλίες και συνδιαλλαγές. Έτσι γίνεται παντού -και όχι μόνο σε όλες τις αστικές Δημοκρατίες, αλλά ακόμη και σε καθεστώτα. Συμπεριφορές «λιμενεργάτη» αρκούν για την έκπτωση ενός αιρετού, ακόμη και σε -ορισμένα- ανελεύθερα καθεστώτα. Αλλά μάλλον εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τέτοιες «μικροαστικές» ανησυχίες.

Η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη

Ναντίν Χαρδαλιά: «Έχουμε το ζήτημα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Νίκο Παππά. Διαπιστώνω μια αμήχανη σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το κόμμα. Ούτε έχει αποδοκιμαστεί ο κύριος Παππάς, ούτε έχει στηριχθεί. Ο ίδιος έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις ούτως, ή άλλως. Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος για την υπόθεση αυτή;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Χωρίς να θέλω - θα απαντήσω και ευθέως: γίνεται μια προσπάθεια, βολεύει το θέμα του Νίκου του Παππά, την κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι τη βολεύει. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για μια συμπεριφορά, όχι για μια πολιτική. Σήμερα στη χώρα μας -και με ευθύνη της κυβέρνησης- γίνεται ένα μπέρδεμα, μεταξύ των πολιτικών -και πολλές πολιτικές είναι εγκληματικές-, με τις συμπεριφορές. Η συμπεριφορά έχει να κάνει με την αγωγή κάθε ανθρώπου. Ο πολιτικός κρίνεται, αν προσφέρει στην κοινωνία, έτσι; Εδώ υπερέβη τα όρια, ο Νίκος Παππάς. Εγώ προσωπικά, δεν θα τα έλεγα - σε μια ιδιωτική συνομιλία. Εγώ όμως, θέλω να μου πείτε: από που προκύπτει και ακούμε κάθε μέρα, ότι ο κύριος Παππάς κατεφέρθη κατά των αστυνομικών; Δεν ήταν ιδιωτική συνομιλία; Είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα και χθες και προχθές, διαβάζω ότι καταφέρθηκε κατά των αστυνομικών και ότι ο κύριος Μαρινάκης ζητά τη διαγραφή του. Από που προκύπτει; Δηλαδή, αν μαλώσω εγώ με εσάς και σας προσβάλλω, σημαίνει ότι θα προσβάλλω όλους τους δημοσιογράφους; Όχι. Τιμούμε τον αστυνομικό, τους άνδρες και τις γυναίκες και είμαστε δίπλα τους στο δύσκολο έργο. Από εκεί και πέρα ήταν μια ανθρώπινη καθαρά συμπεριφορά. Κρίνεται. Υπερέβη τα όρια, ξεκάθαρα. Μια ιδιωτική συνομιλία, δεν ήταν όμως πολιτική δραστηριότητα. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, θα κριθεί απ' το έργο του στην Ευρωβουλή».

Ναντίν Χαρδαλιά: «Επειδή όμως δεν είναι απλός πολίτης, είναι ευρωβουλευτής. Καταφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο -εναντίον εγώ σας λέω, όπως λέτε εσείς- εναντίον ενός αστυνομικού, όχι των αστυνομικών. Έχει προκληθεί σάλος όλο το Σαββατοκύριακο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα, δεν είχε μια λέξη να πει για αυτό το θέμα; Δεν θα έπρεπε, θεωρείτε;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Θα πει. Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο; Εάν θα βγάλει και πότε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Μανώλης Κωστίδης: «Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν έβγαζε μια ανακοίνωση, δεν θα ακούγατε ούτε τη Ναντίν Χαρδαλιά, ούτε τον Μανώλη Κωστίδη να λέει "γιατί δεν βγάλατε μια ανακοίνωση;". Δηλαδή, γιατί δυσκολεύτηκε να βγάλει μια ανακοίνωση;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Και πάλι, ακούστε: αυτό το οποίο συμβαίνει, προσπαθεί η κυβέρνηση να αλλάξει επειδή τη βολεύει, η ατζέντα».

Μανώλης Κωστίδης: «Να σας πω κάτι; Βοηθάει και ο Ευρωβουλευτής να αλλάξει η ατζέντα. Άμα το λέτε αυτό, βοηθάει και ο ευρωβουλευτής σας».

Βασίλης Κόκκαλης: «Έκανε μια δήλωση διορθωτική. Ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα, το θέμα θεωρείται λήξαν. Ήταν μια πράξη συμπεριφοράς, η οποία κατά την άποψή μου, υπερέβη τα όρια. Δεν ήταν όμως μια πράξη πολιτική, για την οποία ζητάει η Νέα Δημοκρατία τη διαγραφή του».