Έχω την εντύπωση –και εύχομαι να είναι λανθασμένη– ότι όσο στον ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι θα βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί… στην άλλη, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος και τα «συστήματα» που τον συντηρούν θα αρχίσει να βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση κατασκευάζοντας ιστορίες για αγρίους. Και όσο η κυβέρνηση θα ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά του, θα αναλάβουν αυτοί την υπεργολαβία του έργου που κανονικά θα έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέχρις εδώ δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό: αναμενόμενος ο αντιπερισπασμός με υποθέσεις ψυγείου που περνάνε από τον φούρνο μικροκυμάτων στο πιάτο μας. Περί ορέξεως που λένε… ερευνητική δημοσιογραφία. Επειδή, όμως, πολλές φορές τρώγοντας έρχεται η όρεξη και όταν ανοίγει η όρεξη η λαίμαργη κοινή γνώμη καταπίνει αμάσητα ό,τι την ταΐζουν, καλό είναι η κυβέρνηση να θυμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση, με λίγο παραπάνω από 17% και χωρίς τον Τσίπρα και με 3+1 υποψηφίους να περιμένουν στη σειρά.

Ζητάμε συγγνώμη για την περιγραφή της πραγματικότητας, αλλά θα ήταν παράδοξο με κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με ισχυρή εντολή (δις εις θάνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ), να δίνουν εντολές στη Δικαιοσύνη οι «ερευνητές» και τα «κουλουβάχατα» της ιστορίας. Εντάξει, το καταλάβαμε το υπονοούμενο πως εάν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τη δεύτερη φορά θα ήταν αλλιώς. Δεν είναι όμως και δεν πρέπει η κυβέρνηση να τους αφήσει να πιστεύουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της ατζέντας.

Να μην τους αφήσει να πιστεύουν ότι η τήρηση εκ μέρους της των κανόνων που διέπουν τη διάκριση των εξουσιών, με κορυφαία αυτήν της Δικαιοσύνης, συνιστά αδυναμία. Να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα «συστήματα» πέριξ αυτού ότι η δεύτερη φορά κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν θα είναι αλλιώς όπως αυτοί εννοούν, αλλά «αλλιώς» όπως πρέπει να είναι σ’ ένα κράτος που λειτουργούν οι νόμοι και οι υπουργοί δεν κάνουν «εκπτώσεις» ώστε να απολαμβάνουν ασυλία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

Τώρα που είναι αρχή, και η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: αρκεί στην κυβέρνηση να μην ξεχνούν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι οι εχθροί.