Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Στέφανο Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την αρχηγία τους κόμματος.

Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου, περίπου 147.000 πολίτες ψήφισαν για νέο αρχηγό του κόμματος. Παρόλο που οι υποψήφιοι για την προεδρία, καθώς και πολλά στελέχη του κόμματος, πανηγυρίζουν για την προσέλευση του κόσμου, οι αριθμοί δεν είναι τόσο ενθαρρυντικοί: η συμμετοχή ήταν μικρότερη κατά 5.000 ψήφους, από τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από περίπου ένα έτος και με μοναδικό τότε υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα!

Θα περίμενε κανείς ότι με τη συμμετοχή πέντε υποψηφίων και την απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης, ο ζήλος των πολιτών για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας θα ήταν μεγαλύτερος. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρόεδρος που ενέπνευσε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος και χωρίς αυτόν αρκετοί γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι ψήφισαν λιγότεροι από τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προσεγγίζουν τα 170.000 άτομα.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι απλά οι 5.000 λιγότερες ψήφοι. Αναπόφευκτα, γίνονται συγκρίσεις και με τις εσωκομματικές εκλογές των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχαν 404.000 πολίτες, ενώ μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ψήφισαν 173.297 ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο. Στις δε εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021 συμμετείχαν 270.706 πολίτες. Να σημειωθεί ότι μόνο στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η δυνατότητα να ψηφίσουν πολίτες από την ηλικία των 15 ετών (άραγε πόσοι γονείς έφεραν τα παιδιά τους στην κάλπη, για να ενισχύσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους;), ενώ μπορούσαν να ψηφίσουν και αλλοδαποί πολίτες, αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ και νόμιμο έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Επομένως, δεν προκύπτει από πουθενά λόγος για πανηγυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή - αντίθετα, δείχνει αδυναμία του κόμματος να διευρύνει τη βάση του. 

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολλές προκλήσεις μπροστά του, όπως τον κίνδυνο μαζικής φυγής στελεχών. Παράλληλα, πάντα θα υπάρχει η σκιά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής εντός του κόμματος. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τους ίδιους πανηγυρισμούς έκαναν και για την προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές του 2022, αλλά έπειτα βίωσαν πρωτοφανείς ήττες στις δύο εθνικές εκλογές, θα ήταν καλό να αφήσουν τα πανηγύρια και να κοιτάξουν πώς θα προσεγγίσουν την ελληνική κοινωνία, με πολιτικές θέσεις και όχι τοξικότητα και επικοινωνιακά τερτίπια.