Με αιχμές των δύο έτερων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά του πρώτου σε ψήφους Στέφανου Κασσελάκη, «έκλεισε» η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, με τη μεν πρώτη να δηλώνει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» και τον δεύτερο να σημειώνει ότι «η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της ουσίας της πολιτικής».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να αναδείξει ως μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές, η οποία ανήλθε σε 146.635 -μικρότερη κατά περίπου 5.000 από τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από περίπου ένα έτος και με μοναδικό τότε υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα-, θεωρώντας επίσης ότι καταγράφει τη βούληση της ελληνικής κοινωνίας ώστε να καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, το κλείσιμο της κάλπης βρίσκει το κόμμα να συνεχίζει να «ψάχνει» την ενότητά του, εν μέσω αιχμών των συνυποψηφίων της χθεσινής αναμέτρησης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της δεύτερης σε ψήφους Έφης Αχτσιόγλου, η οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον τον πρώτο τον χθεσινών εκλογών, Στέφανο Κασσελάκη, ότι «η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι». «Και μιλώ», πρόσθεσε, «για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» και ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε».

Η ίδια αναφορικά με τη συμμετοχή στις χθεσινές κάλπες είπε ότι ήταν «η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα». Στις δηλώσεις της στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου είπε επίσης ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξη μας, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα μας πορεία». Σημείωσε δε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί».

Από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ευχαρίστησε τους συντρόφους, τη νεολαία και το κόμμα, είπε ότι «βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής» και πως «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής». «Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», συνέχισε για να συμπληρώσει ότι «μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος, στο 90,13% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 484 εκλογικά τμήματα από τα 537, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

-Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 36,21% και 41.098 ψήφους

-Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 45,47% και 51.615 ψήφους

-Ο Νίκος Παππάς έλαβε 8,64% και 9.804 ψήφους

-Ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε 1,28% και 1.457

-Ο Ευκλείδης Τσάκαλωτος 8,4% και 9.533 ψήφους

Επιπλέον, από το εξωτερικό, ψήφισαν 1.211, από περισσότερες από 20 χώρες.

Η επαναληπτική εκλογή θα γίνει την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη (σ.σ. με αλφαβητική σειρά).

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία». Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».