Οι ψηφοφόροι-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα το κόμμα διακινεί αναφορικά με την προσέλευση την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ξεπέρασαν τις 130.000. Ξεπέρασαν δηλαδή κάθε προσδοκία των… διοργανωτών που έβαζαν ανώτατο όριο τις 70.000 με τη δικαιολογία ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα καθιστά αποτρεπτική τη συμμετοχή μελών ή την προσέλκυση νέων. Συμπέρασμα: ο μεγάλος χαμένος της πρώτης Κυριακής λέγεται Αλέξης Τσίπρας.

Ο πολιτικός μύθος του ηγέτη της πρώτης φοράς Αριστερά κατέρρευσε μετά τις απανωτές ήττες που υπέστη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτόν για τον οποίον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στο παρελθόν ότι δεν χάνει «ούτε μία στο εκατομμύριο». Η υψηλή συμμετοχή όμως στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού έβαλε τους τίτλους τέλους για την πολιτική καριέρα του πρώην προέδρου του κόμματος.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (παλαιά και νέα) πήγαν να ψηφίσουν. Στοιχήθηκαν και στις ουρές, κάτι που δεν περίμεναν στην Κουμουνδούρου τα στελέχη. Ο φόβος της απουσίας του «ηγέτη» τούς είχε προκαλέσει μεγάλο άγχος. Σε σημείο που να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος υποψήφιος που να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ή τη δυνατότητα του νέου αρχηγού να λαμβάνει αποφάσεις. Αυτό έπεσε στο κενό.

Όπως και το αφήγημα σχετικά με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γύρισαν την πλάτη στον μέχρι πρότινος αρχηγό τους. Ίσως το γεγονός πως άφησε το κόμμα να βολοδέρνει το τελευταίο διάστημα και δεν έκατσε έστω μέχρι το συνέδριό του. Ίσως, πάλι, να φταίει το γεγονός ότι σηκώθηκε κι έφυγε για διακοπές επί περίπου έναν μήνα στο κάστρο του… καπιταλισμού. Ίσως, τέλος, το γεγονός ότι έδειξε πως δεν είναι ικανός να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία να είναι αυτά που συνέβαλαν στην ηχηρή απάντηση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει, η πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν βασικό ηττημένο: τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτήν τη φορά από τους δικούς του ψηφοφόρους, οι οποίοι του δείχνουν ένα ράφι στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.