Διθυραμβικές οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Εμφανίστηκαν σχεδόν να υποστηρίζουν πως κερδίζουν τις επόμενες εθνικές εκλογές και έφεραν μνήμες από όσα δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας όταν «εκλέχθηκε» πρόεδρος του κόμματος. 

Ηταν Μάιος του 2002, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβγαινε νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας που για πρώτη φορά ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 99,5%, ως μοναδικός υποψήφιος.

Η συμμετοχή 152.000 ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 110.000 καταγράφηκαν ως νέα μέλη, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως έγινε το πρώτο βήμα για τη νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης» δήλωνε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

«Αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής ηγεσίας μας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας».

Με αφορμή τη συμμετοχή σημείωνε επίσης ότι «σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας που το έχει ανάγκη», προσθέτοντας πως «με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα».

Δεν είχε σταματήσει εκεί. Συνέχιζε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα, ένα κόμμα των μελών του», τονίζοντας πως «γίναμε το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία», για να προσθέσει «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

Και είχε καταλήξει με τον εξής απίστευτο συλλογισμό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης».

Σήμερα σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει περίπου τα ίδια. Καθώς και ότι η συμμετοχή (περίπου 147.000 ψήφισαν) αποτελεί μήνυμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Δεν αποτελεί μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κυβέρνηση. Και όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,Σωκράτης Φάμελλος «το ξεκάθαρο μήνυμα των χθεσινών εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η δυναμική συμμετοχή αποδεικνύει ότι η κοινωνία επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, και που θα αναλάβει την ευθύνη να καταθέσει την πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας».

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για ένα ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα εμπιστοσύνης αλλά και αγωνίας της κοινωνίας. Υπάρχει αγωνία και υπάρχουν αδιέξοδα στην καθημερινότητα, που οδήγησαν τους πολίτες στην επιλογή ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και από αυτήν την άποψη, η χθεσινή μαζική συμμετοχή αποτελεί ηχηρό μήνυμα και προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προς τον κ. Μητσοτάκη, όταν ήδη, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, υπάρχουν έρευνες που αποτυπώνουν ότι τα 2/3 της κοινωνίας θεωρούν ότι η χώρα δεν πάει καλά. Οι πολίτες θέλουν να τους υπερασπιστεί κάποιος γιατί αισθάνονται ένα εκτεταμένο κλίμα ανασφάλειας, διαψεύσεις και αρρυθμίες».

Μεταξύ του Μαΐου του 2022 και του Σεπτεμβρίου του 2023 όμως μεσολάβησαν και οι εθνικές εκλογικές μάχες. Με τα αποτελέσματα γνωστά και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγεγραμμένη. Μόνο που αυτό το μήνυμα δεν το έχουν πάρει στην Κουμουνδούρου και πιάνονται από μια συμμετοχή σε μια εσωκομματική εκλογική μάχη, η οποία δύναται στο τέλος της ημέρας να είναι και η τελευταία για τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα…