Μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα, όμως τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια και ο ακήρυχτος πόλεμος λαμβάνει σάρκα και οστά αναζητώντας θύματα. Εξιλαστήρια και μη. Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται ήδη πάνω από την Κουμουνδούρου.

Η επόμενη Δευτέρα, αυτής της 25ης Σεπτεμβρίου, θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτοί που εκτιμούν πως θα υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης, έστω κινήσεις ανακωχής μέχρι τις Ευρωεκλογές, φοβούνται ότι το σύστημα δεν θα αντέξει τους κραδασμούς. Ειδικά αν πρόεδρος εκλεγεί, το σημερινό φαβορί, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι… ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και του ηθικού πλεονεκτήματος δύσκολα θα «καταπιούν» μια τέτοια εξέλιξη. Η αποχώρησή τους, χωρίς να είναι δεδομένη, συζητείται έντονα, ειδικά μετά την ήττα που υπέστη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρέθηκε να ισοβαθμεί σχεδόν με τον Νίκο Παππά. Τα όσα λέγονται περί «μεταπολιτικής» και απουσίας πολιτικού λόγου δείχνουν ουσιαστικά το δρόμο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που θέλησαν να αμφισβητήσουν ακόμη και τη μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό από τον Αλέξη Τσίπρα είναι δύσκολο να μπουν σε μια διαδικασία υποταγής σε ένα πρόσωπο που δεν θα είναι καν βουλευτής για την επόμενη τετραετία. Κυρίως δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ή έστω από ένα κόμμα της Αριστεράς…

Ένα ακόμη… αγκάθι, ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης. Υπήρξε κόκκινο πανί για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αυτά της Ομπρέλας. Η σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε βάθος χρόνου. Ο «αψύς Κρητικός» του Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται ως «μέντορας» του Στέφανου Κασσελάκη στοχοποίησε κατ επανάληψη τον πρώην τσάρο της Οικονομίας αποδίδοντας του και την ευθύνη για την εκλογική ήττα του 2019.

Ο ίδιος άλλωστε προειδοποιούσε με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στο παρελθόν. Και παρότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον στήριξε όταν ετέθη και το θέμα διαγραφής του από το ψηφοδέλτιο του κόμματος την περασμένη Άνοιξη, οι σχέσεις ουδέποτε υπήρξαν καλές. Έστω ανεκτές. Και μια νίκη του Στέφανου Κασσελάκη θα δοκιμάσει και τις αντοχές του Τσακαλώτου.

Βέβαια και μια νίκη της Έφης Αχτσιόγλου δεν θα αφήσει αλώβητο το ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια πρόσωπα θα έχουν και πάλι το ρόλο τους. Ορισμένα εξ αυτών γνωρίζουν πως θα είναι πρώτοι σε λίστες προγραφών. Χαρακτηρίζονται άλλωστε ως ξένο σώμα και έτσι θα αντιμετωπιστούν αν όχι άμεσα σίγουρα σε βάθος χρόνου.