Ηχηρό άδειασμα στον Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε ο Νίκος Φίλης αναφορικά με το θέμα του υποψήφιου βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ που ήρθε πρώτος στη Ροδόπη με τη στήριξη του τουρκικού προξενείου, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ με τα περί «τουρκικής μειονότητας» και τις δηλώσεις του ακόμη και σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Νίκος Φίλης δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει ευθύνη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε (και κατεβαίνει) στις εκλογές, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του Οζγκιουρ.

Επιλογή που ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να στηρίζει με κάθε τρόπο, όπως φάνηκε και από συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μέσα από την οποία πρόσφερε πλήρη κάλυψη τόσο στον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης όσο και στον Νίκο Φίλη, ο οποίος δήλωσε πως δικαιούται να ομιλεί για «τουρκική μειονότητα», υποστηρίζοντας πως ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του.

Ο Νίκος Φίλης με την αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα έδειξε πως στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη, αφού τα περί επιλογών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν αφορούν μόνο το ζήτημα του Φερχάτ Οζγκιούρ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει δει δήλωση του Οζγκιούρ περί «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» επισημαίνοντας πως «αν το έχει κάνει, δεν διαλέγω, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια».

Βέβαια επανέλαβε τη θέση ότι έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Θέση που επίσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσωπο που δύναται μετά τις εκλογές στις 25 Ιουνίου να βρίσκεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου και να παρεμβαίνει ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάλογος του Νίκου Φίλη και του Νίκου Χατζηνικολάου χαρακτηριστικός και έχει ως εξής:


Φίλης: Δεν υπάρχει βουλευτής ή υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει δηλώσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Χατζηνικολάου: Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος το έχει κάνει.

Φίλης: Δεν το έχω δει αυτό το πράγμα.

Χατζηνικολάου: Το έχω δει εγώ. Είναι σε όλο το Διαδίκτυο και φαίνεται ότι έγινε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu. Το έχω μπροστά μου.

Φίλης: Αν το έχει κάνει, δεν διαλέγω, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια. Ξαναλέω, δεν το έχω υπόψη μου. Δεν το θεωρώ έγκλημα καθοσιώσεως. Επαναλαμβάνω τι έχει ειπωθεί από κορυφαία πολιτικά αναστήματα της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Χατζηνικολάου: Εδώ υπάρχει προσθέτω…

Φίλης: Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι;

Χατζηνικολάου: Βεβαίως. Δεν έχετε την ευθύνη γι’ αυτό.

Φίλης: Συνεπώς προς τι ο ψόγος;

Χατζηνικολάου: Έχει δικαίωμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής να χαρακτηρίζει τουρκική τη μειονότητα ενώ η συνθήκη της Λωζάννης μιλά για μουσουλμανική;

Φίλης: Έχει δικαίωμα στην άποψή του, η οποία κάμπτεται μπροστά στην υπέρτερη συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συλλογική εικόνα της χώρας μας.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ροδόπης που άνοιξαν το θέμα υποστηρίζοντας πως εξέφρασαν την… πικρία τους. Συγκεκριμένα…

Χατζηνικολάου: Η δήλωσή σας έρχεται μετά και τις καταγγελίες 2 τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι την εκλογή του συγκεκριμένου την πριμοδότησε έντονα το τουρκικό προξενείο.

Φίλης: Το ένα από τα δύο στελέχη που το έκαναν αυτό είναι η σύζυγος του αποτυχόντος πρώην βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί τώρα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό.