Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μόλις λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες για την επιλογή των νέων ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά όργανα. Το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο ειδικά για την κεντροαριστερή πολυκατοικία, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις την επόμενη της κάλπης. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, γρίφος ειδικά για τα μικρότερα κόμματα που αγωνίζονται να εκλέξουν έστω και έναν εκπρόσωπο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα εξαρτηθεί από την αποχή. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία έχει ένα εύρος στα ποσοστά της μεταξύ 30%-34%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη ώστε να επιβεβαιώσουν την σταθερότητα στην χώρα, την δυναμική συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και να εκλέξουν άξιους αντιπροσώπους για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Παράλληλα καλεί τους πολίτες να δώσουν μήνυμα στον πρωτοφανή λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και τα χυδαία fake news που διακινούν, προσπαθώντας να κανονικοποιήσουν την τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Η μάχη της αριστεράς 


Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρο ότι θα είναι δεύτερο κόμμα ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά την έλλειψη πολιτικού λόγου, ελπίζει ότι θα πετύχει ένα ποσοστό κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν οι μισοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακινηθεί σε άλλα αριστερά κόμματα. Παράλληλα οι νέοι ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι έχουν θαμπωθεί από το lifestyle του Στέφανου Κασσελάκη, έχουν χαλαρή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολλοί από αυτούς συνήθως δεν καταλήγουν στην κάλπη. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος της Κουμουνδούρου, ο οποίος αποτυπώνεται και στο μεγάλο εύρος που δίνουν οι δημοσκοπήσεις από 14% έως 17%. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτό μπορεί να τους χαρίσει ακόμα και τη δεύτερη θέση, καθώς πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι πιο συνειδητοποιημένοι και θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη και για τα δύο κόμματα, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ η φρουρά του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται για μια νέα διάσπαση ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν ότι θα υπάρξουν γκρίνιες έως και αέρας αμφισβήτησης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ντέρμπι για την τέταρτη θέση μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Τα δύο κόμματα σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εκλέξουν δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος σχετικά με το ποιό κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 3,5%, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα εκλέξει αντιπρόσωπο στην Ευρωβουλή. Οι πιο σίγουροι, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύρη Ελευθερίας και η Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού. Στο όριο του 3% παλεύουν η Νέα Αριστερά των Χαρίτση - Αχτσιόγλου - Σακελλαρίδη και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, δύο κόμματα που έχουν καλές προοπτικές να εκλέξουν από έναν ευρωβουλή. Τέλος δυναμικά στο παιχνίδι τις τελευταίες ημέρες έχει μπει και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με την Φωνή Λογικής αλλά και ένας παλιός γνωστός, ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Μερα25. Ωστόσο για τους τελευταίους οι δημοσκοπήσεις είναι επιφυλακτικές ως προς την πραγματική δυναμική τους. 

Αν συμφωνούν σε κάτι όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι είναι η αποχή, η οποία μάλλον θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αν και την τελευταία την ξορκίζουν όλα τα κόμματα, είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσει κυρίως τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς και τα κόμματα που έχουν καλύτερους μηχανισμούς.