Μαζί με τη Σλοβακία, τη Λετονία και τη Μάλτα, η Ιταλία για πρώτη φορά ανοίγει από το Σάββατο τις κάλπες των ευρωεκλογών αλλά κλείνει τελευταία το βράδυ της Κυριακής, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ήδη ότι το ποσοστό συμμετοχής στις υπερπόντιες περιοχές ξεπέρασε το 50% και την Κυριακή απομένουν οι ψήφοι των πολιτών της ηπειρωτικής επικράτειας. Η Κύπρος εκλέγει έξι βουλευτές με τουρκοκύπριο υποψήφιο στο ΑΚΕΛ και η Γερμανία με 63 εκατομμύρια ψηφοφόρους συμμετέχει με 34 κόμματα και για πρώτη φορά δίνει δικαίωμα ψήφου σε 16χρονους. Οι ‘Ελληνες της Γερμανίας που ψήφισαν επιστολικά έφτασαν τις 10.000.
Την Κυριακή ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και καλούνται να εκλέξουν συνολικά 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με φόντο την αναμενόμενη άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς και σε τεταμένο κλίμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Με την διαδικασία των Ευρωεκλογών σε εξέλιξη, η επίθεση κατά της πρωθυπουργού της Δανίας εντείνει το ήδη πολωμένο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη. Η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός από το 2019, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την έσπρωξε με δύναμη, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Κούλτορβερ στην Κοπεγχάγη.
Η πρωθυπουργός υπέστη μόνο ένα ελαφρύ αυχενικό διάστρεμμα, και ισχυρό σοκ ενώ ακυρώθηκαν οι επίσημες υποχρεώσεις της
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν αποτροπιασμό και μίλησαν για επίθεση κατά της Δημοκρατίας.
Η επίθεση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο που σόκαρε όλη την Ευρώπη. Ο εθνο-λαϊκιστής πολιτικός που πολλές φορές δεν έκρυψε την φιλο-ρωσική, αντι-αμερικανική ατζέντα, ψήφισε για τις ευρωεκλογές, ενώ αναρρώνει ακόμα στο νοσοκομείο. «Είτε είναι η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία με το Rassemblement National, είτε είναι το AfD στη Γερμανία, οι ακραίοι έχουν κοινό στόχο να αποδυναμώσουν και να καταστρέψουν την Ευρώπη μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που μάχεται να εξασφαλίσει την δεύτερη θητεία της ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το Μόναχο τίμησε την Γερμανική της κουλτούρα, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ακροδεξιάς αποφεύγοντας να συμπεριλάβει την Τζόρτζια Μελόνι. Ήδη η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί στην Ολλανδία που επιβεβαίωσε την Πέμπτη την άνοδο της άκρας δεξιάς, στην Ιρλανδία και στην Τσεχία.
Υποχρεωτική ψήφος μόνο σε 5 κράτη
Περίπου 370 εκατ. ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι οι ψηφοφόροι από τα 27 κράτη-μέλη. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.
Τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής
To 60% των ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου. Πάνω από επτά στους δέκα ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ. Για τους ευρωπαίους πολίτες, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα καθώς και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία. Η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή. Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%
Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).
Ποιές χώρες πήραν επιπλέον έδρες λόγω δημογραφικών αλλαγών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21.15-21.30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Μετά τις ευρωεκλογές, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720 έδρες. Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες.
Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές
Το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ανανεωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει 705 έδρες που κατανέμονται σε 7 πολιτικές οικογένειες:
1. Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), με 176 έδρες
2. Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με 139 έδρες
3. Renew Europe (Φιλελεύθεροι), με 102 έδρες
4. Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με 72 έδρες
5. Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 69 έδρες
6. Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, με 49 έδρες
7. Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL, με 37 έδρες
Οι ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, οι Μη Εγγεγραμμένοι (NI), έχουν σήμερα 61 έδρες.