Τουλάχιστον αυτήν τη φορά δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή επιστολή του Χριστού περί των απόψεών Του για την ισότητα στο γάμο. Παρά ταύτα οι αυτόκλητοι αντιπρόσωποί του, ελλείψει χειρογράφου, φρόντισαν να μας ταξιδέψουν στον Μεσαίωνα, τότε που η διαφορετικότητα ριχνόταν στην πυρά. Προφανώς ο σκοταδισμός εκπροσωπείται επαξίως από τους κατ’ επάγγελμα «πατριώτες» που εμφανίζονται ως αυθεντικοί «χριστιανοί» και «οικογενειάρχες». Αυτά όσον αφορά τη δεξιά όχθη.

Υπάρχει, όμως, και η αριστερή όχθη όπου ένα από τα κόμματα του λεγόμενου «προοδευτικού» μετώπου, το ΚΚΕ εν προκειμένω, παραδόξως –σε σχέση με την κοσμοθεωρία του– όχι μόνο κάνει... γαργάρα το «όπιο του λαού», αλλά επί της ουσίας η θέση του σ’ ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως είναι αυτονόητα η ισότητα στον γάμο, ταυτίζεται με τους ακροδεξιούς που κατοικοεδρεύουν στην αντίπερα όχθη. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο θα ψηφίσει θετικά προκειμένου να διατηρήσει το «προοδευτικό» επίχρισμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ και να ήθελε δεν μπορεί να αφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη μονοπώληση του «προοδευτισμού».

Σε κάθε περίπτωση, όταν πέσει η σκόνη, τις έννοιες του «συντηρητικού» και του «προοδευτικού» θα τις καθορίσουν όσοι δεν υπέκυψαν στους ηθικούς εκβιασμούς και είχαν την τόλμη να σταθούν στο ύψος της σκιάς τους.