Λάβρος εναντίον του ΚΚΕ ήταν στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, καθώς πήρε τον λόγο αμέσως μετά από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αποδομώντας την σαραντατριάλεπτη επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Προκειμένου να καταδείξει την υποκρισία της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας, ο Άκης Σκέρτσος είπε ότι «είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Θα ήθελα να υπάρξει μια αυτοκριτική και ένας αναστοχασμός, ως προς τις δυστοπίες που έχουν παραχθεί από κομμουνιστικά καθεστώτα, έναντι των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων μας. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα, πριν έρθει το ΚΚΕ να έρθει να μας πει ότι συμφωνεί, αλλά καταψηφίζει. Ή θα ήθελα, εφόσον υπάρχει μια συνέπεια ως προς τα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να καταψηφίσει αυτό το άρθρο, αλλά να υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα.».

Ανταπαντώντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Άκη Σκέρτσο, ο κύριος Κουτσούμπας είπε ότι «το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, είναι κυρίαρχο θέμα και αυτό το αγνόησε η Νέα Δημοκρατία. Και από την άποψη του χρόνου που έδωσε για συνολική, επιστημονική, αναλυτική συζήτηση, όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές, αλλά και από επιστημονικούς φορείς, που θέλαν να πουν τα επιχειρήματά τους και να δώσουν την ουσία των θέσεων τους, δείχνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία». Μάλλον ο κύριος Κουτσούμπας δεν βρισκόταν στην Ελλάδα τους τελευταίους πέντε μήνες, όπου το πρώτο θέμα συζήτησης σε κάθε πολιτική και ενημερωτική εκπομπή, ήταν επάνω στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Εκτός κι αν δεν θεωρεί ως ικανό διάστημα τους πέντε μήνες και επιθυμούσε καμιά διετία.

Η τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου στη Βουλή

«Είναι ιστορική αυτή η ψηφοφορία και δυστυχώς, λυπάμαι πάρα πολύ που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Θα ήθελα να κάνω δυο σχόλια. Ο κύριος Κουτσούμπας, αφιέρωσε 43 λεπτά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ένα κόμμα το οποίο λέει ότι είναι κοντά στον άνθρωπο, κοντά στα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά τελικά μάχεται για μια πάλη ιδεών που δεν αφορά τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα του σήμερα, αποφάσισε να μείνει εκτός αυτής τη σημαντικής, θεσμικής κατάκτησης. Είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ δυστυχώς και θα ήθελα, εφόσον υπάρχει ιστορική εμπειρία, να υπάρξει μια αυτοκριτική και ένας αναστοχασμός, ως προς τις δυστοπίες που έχουν παραχθεί από κομμουνιστικά καθεστώτα, έναντι των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων μας. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα, πριν έρθει το ΚΚΕ να έρθει να μας πει ότι "ναι μεν, αλλά", συμφωνεί, αλλά καταψηφίζει. Ή θα ήθελα, εφόσον υπάρχει μια συνέπεια ως προς τα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να καταψηφίσει αυτό το άρθρο, αλλά να υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα. Κάθε άλλη δικαιολογία, είναι αυτό: είναι δικαιολογία και τίποτε άλλο».