Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη. Κληθείς να σχολιάσει την αποχή του Παύλου Πολάκη, στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κώστας Ζαχαριάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Πάυλος Πολάκης, Όθων Ηλιόπουλος, Νίνα Κασσιμάτη- που απείχαν, καθώς κατά τον κύριο Ζαχαριάδη, δίνουν λαβή να γυρίσει η συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι πρέπει να ξέρουν σε ποιο κόμμα είναι και τι πρεσβεύουν, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «έχω βαρεθεί στη ζωή μου, να απολογούμαι για τον Πολάκη». Γενναίο εκ μέρους του, αν και μάλλον αν ακόμη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τολμούσε ποτέ να το πει.
Ενδιαφέρον όμως έχει η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ στον θέμα των δικαιωμάτων, η οποία γίνεται εμφανέστατη αναλύοντας τις δηλώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη. Το βασικό του επιχείρημα, δεν είναι «ντροπή σε όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, μια αξιακή θέση της Αριστεράς, θέτουν αυτοδικαίως τους εαυτούς τους εκτός του κόμματος». Το βασικό του επιχείρημα είναι «ντροπή σε αυτούς που μας αποστέρησαν την δυνατότητα να αντιπολιτευτούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας το -έωλο- επιχείρημα ότι υπουργοί του δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο». Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά πίστευε στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, θα έπρεπε να είναι εκείνοι που θα χειροκροτούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρά τις αντιδράσεις στο κόμμα του, είχε το σθένος να φέρει ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν τόλμησε να αγγίξει ο -παντοδύναμος τότε- Αλέξης Τσίπρας!
Η σχέση της Αριστεράς με τα δικαιώματα
Είναι σαφές ότι η Αριστερά ουδεμία ανησυχία και πόνο έχει, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Όπως ανέφερε και ο Άκης Σκέρτσος στην Βουλή, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, η Αριστερά όχι γάμο δεν προέβλεπε για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά φυλάκιζε τους ομοφυλόφιλους σε στρατόπεδα, όπως για παράδειγμα στην Κούβα. Η σχέση της Αριστεράς με τα δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων, είναι ξεκάθαρα αυτή του καπελώματος, προκειμένου να χαράξουν ένα «ειδικό κοινό ψηφοφόρων» αφενός, καθώς και να χτίσουν το προφίλ του «ευαίσθητου και ηθικώς πλεονεκτούντος» χώρου. Ο ακραίος κυνισμός, με τον οποίο αντιλαμβάνονται στην πραγματικότητα τα δικαιώματα των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: πρόκειται ξεκάθαρα για ένα αντιπολιτευτικό εργαλείο. Για αυτό άλλωστε δεν χάρηκαν με την «προσχώρηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα θέματα δικαιωμάτων. Τους «τρώει την πελατεία».
Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Πολλές αναταράξεις φαίνεται ότι είναι σε εσάς, με την άποψη ότι ο Πολάκης δεν πήγε να ψηφίσει, ο κύριος Ηλιόπουλος δεν ξέρω, μπορούσε να χρησιμοποιήσει κι άλλο τρόπο αλλά δεν πήγε, η κυρία Κασσιμάτη - τρεις ήτανε, μικρός αριθμός, αλλά εδώ έχουμε τη διαφορά ότι ο κύριος Κασσελάκης έβαλε κομματική πειθαρχία. Και όλοι λένε "θα πάρει κανένα μέτρο;"
Ανθή Βούλγαρη: «Και χαρακτήρισε "Βορίδηδες" όσους θα απέχουν».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ περισσότερο, όλοι αυτοί που δίνουν λαβή σήμερα, να γυρίσει η συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες είχαμε μια ομιλία-τομή ακραία συντηρητική από τον κύριο Σαμαρά, που πρέπει να απαντηθεί από όλο τον κόσμο των δικαιωμάτων, σημείο προς σημείο, γιατί δεν είναι έτσι όπως το είπε ο κύριος Σαμαράς στη Βουλή».
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Αλλά δεν λέτε όμως και για την απάντηση του κυρίου Πολάκη, που ο Πολάκης λέει "εγώ δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτισμού από κανέναν". Αυτό ήταν μια δικαιολογία, για να μην πάει να ψηφίσει;»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Δεν κάνει κανένας μάθημα προοδευτισμού σε κανέναν. Όλοι πρέπει να ξέρουνε σε ποιο κόμμα είναι και τι πρεσβεύουνε. Και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό. Και να σας πω κάτι κύριε Χασαπόπουλε; Έχω βαρεθεί στη ζωή μου, να απολογούμαι για τον Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη του και ο ίδιος. Είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σε τέσσερεις μήνες, έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Κρίνονται πολλά για το κόμμα μας και για τον χώρο μας. Πιστεύω - εγώ δεν κάνω ούτε κρίσεις, ούτε προτείνω στον πρόεδρο να κάνει το άλφα, το βήτα, ή το γάμμα. Λέω όμως, ότι σε 100 ημέρες έχουμε εκλογές. Περνάμε εδώ και ένα χρόνο μια κρίση και αντί σήμερα να συζητάμε μόνο το γεγονός της ομιλίας του κυρίου Σαμαρά, την αποχή του Βορίδη - ο ένας υπουργός επικρατείας έλεγε ψηφίστε το νομοσχέδιο -70 εκθέσεις και τα λοιπά και σωστά τα έλεγε- και ο άλλος έλεγε αντισυνταγματικό. Το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν ήρθε. Και γυρνάει τώρα η συζήτηση τώρα μέσω Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό, δεν μπορούσαν να το σκεφτούν αυτοί που το προκαλούν αυτό σήμερα;»
Ανθή Βούλγαρη: «Κατά την άποψή σας λοιπόν, θα πρέπει ο κύριος Κασσελάκης να προχωρήσει σε διαγραφές;»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Κατά την άποψή μου, ο καθένας έχει την ευθύνη της στάσης του. Εγώ δεν θα πω τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος, ούτε θα πω τι θα πω στα όργανα του κόμματος. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση».