Η παρουσία της συζύγου του Αλεξέι Ναβάλνι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτομάτως προκάλεσε περίσκεψη λόγω της ανασφάλειας που, υποθέτουμε, αισθάνονται οι ηγέτες της Ευρώπης –κυρίως αυτοί–, ακόμα και όσοι εξ αυτών θεωρούν τον Πούτιν «παρεξηγημένο». Αλλά και αυτοί που εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και «δυσφορούν» για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Προφανώς τα χειροκροτήματα και τα δάκρυα δεν θα μεταβάλουν τα σχέδια του Κρεμλίνου, το οποίο άλλωστε διατηρεί στενές σχέσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς και το καθεστώς του Ιράν, που, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών το 2023, η Ρωσία επένδυσε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια! Και μόνο ότι η Μόσχα έχει καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ συνεχίζει τις επαφές με τους ηγέτες της Χαμάς, αποκαλύπτει τις προθέσεις του Πούτιν που δεν έχουν σχέση με την προστασία του παλαιστινιακού λαού.

Σε όλα αυτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να συνεκτιμήσουν και το ενδεχόμενο επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές. Στην περίπτωση αυτήν, ο Λευκός Οίκος κατά πάσα βεβαιότητα θα αποσύρει το ενδιαφέρον του για την ασφάλεια της Ευρώπης και τον υφιστάμενο προβληματισμό για τον άξονα Ρωσία-Ιράν. Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα.