Ένας, ένας οι ισχυρότεροι αντίπαλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν αποδημούν εις Κύριον υπό τις ευλογίες του καθεστώτος. Τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε μεταφερθεί στις απομακρυσμένες φυλακές της Αρκτικής τον Δεκέμβριο, είχαν προϊδεάσει για το τέλος του μια σειρά «ενοχλητικών» αντιφρονούντων: Ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε προταθεί ως υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Γέλτσιν, πυροβολήθηκε το 2015 λίγο μετά την υποστήριξη μιας πορείας κατά της ένοπλης επέμβασης στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα του Λονδίνου το 2013. Και ο κατάλογος των αντιφρονούντων που δολοφονήθηκαν ή πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες είναι εκτενής: Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, Αναστάσι Μπαμπούροβα, Βαλντιμίρ Γκλολοβλόφ, Άννα Στεπάνοβα Πολιτσόφκαγια, Αλεξάντερ Λιτβιένκο, Σεργκέι Γιουσκένκοφ, μέχρι και ο Πριγκόζιν.
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι, αλλά οι διαπιστώσεις της Δύσης δεν αλλάζουν την εικόνα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που δεν φαίνεται ότι μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τα δημοκρατικά κράτη του δυτικού κόσμου. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη πολιτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη τα οποία έχουν στενές σχέσεις με το καθεστώς του Πούτιν και επηρεάζουν μέσω του φιλικού τους Τύπου την κοινή γνώμη. Και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι σε ντοκιμαντέρ είχε προαναγγείλει τον θάνατό του και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ασχολήθηκε σοβαρά (αντιθέτως τους απασχολούσε το… κράτος δικαίου στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης) λέει πολλά.
Είναι προφανές ότι ο θάνατος του Ναβάλνι αποτελεί ένδειξη αδυναμίας του Πούτιν, όπως ακούγεται να υποστηρίζει και ο αποθανών στο ντοκιμαντέρ, αλλά και αυτό να ισχύει του Πούτιν ο κίνδυνος για την Ευρώπη και για τον ελεύθερο κόσμο γενικότερα είναι υπαρκτός. Οι δηλώσεις αυτής της εβδομάδας του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχετικά με την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης ή η προειδοποίηση του προέδρου της επιτροπής πληροφοριών του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να αναπτύσσει διαστημικά όπλα δείχνουν ότι το καθεστώς στη Ρωσία δυνητικά αποτελεί απειλή για τη Δύση πολύ πιο σοβαρή από ό,τι οι δημοκρατίες στην Ευρώπη θεωρούσαν μέχρι τώρα.