Η πρώην υπουργός και δικηγόρος περιμένει. Ξέρει άλλωστε πως ζυγώνει η ώρα που θα κληθεί να βγει μπροστά, καθώς το ερώτημα πλανάται: θα αντέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού μετράει ήδη πολλές και συνεχόμενες.

Λέγεται και γράφεται πως είναι με το βλέμμα στραμμένο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν φυσικά μείνει τίποτα απ’ αυτόν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπου κρίνονται πλέον τα πάντα για την Κουμουνδούρου. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο και εποφθαλμιά. Η Εφη Αχτσιόγλου πρώτευσε πάντως στη Δυτική Αθήνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας περίπου 27.000 σταυρούς προτίμησης. Δεν μιλά πολύ και αποφεύγει να εκτίθεται στην παραπολιτική.

Ομως, η πρώην υπουργός και δικηγόρος περιμένει. Ξέρει άλλωστε πως ζυγώνει η ώρα που θα κληθεί να βγει μπροστά. Ούτως ή άλλως, το ερώτημα πλανάται: θα αντέξει ο Αλέξης Τσίπρας άλλη μια βαριά ήττα στις επερχόμενες εκλογές; Μετράει ήδη πολλές και απανωτές και μόνιμη δημοσκοπική δυστοκία από τις αρχές του 2016.

Και ήρθε η δήλωση του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, να ταράξει τα ύδατα: «Η πρόκληση για εμάς, αξιοποιώντας και τον έναν μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής, είναι βγάζοντας πιο μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις δύσκολες αυτές κάλπες, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση».

Εξω φρενών η Δούρου

Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της φιλόδοξης συνυποψήφιας της Εφης Αχτσιόγλου στη Δυτική Αθήνα Ρένας Δούρου, η οποία ήρθε δεύτερη με περίπου 21.000 σταυρούς προτίμησης. Και δήλωσε εξοργισμένη μεταξύ άλλων πως «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία». Ε, ναι, πώς το κάνει αυτό, τη ρώτησε την πρώην περιφερειάρχη;

Η Εφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε χθες λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθε συζήτηση που επιχειρεί αυτό να το αμφισβητήσει είναι εκτός πλαισίου, είναι άκυρη και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη και σημαντική μάχη. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα με τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό μας και να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Λογικό ήταν βέβαια μετά από μια τέτοια ήττα να υπάρξουν δηλώσεις όπως αυτή του Δημήτρη Παπαδημούλη. Η πρώην υπουργός όμως έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για να μη χρεωθεί κάτι. Στην Αριστερά, βέβαια, σε αυτά τα ζητήματα δεν χαρακτηρίζονται για την επικοινωνιακή «επιδεξιότητά τους». Οι τρισκατάρατοι –στα μάτια των ΣΥΡΙΖΑίων– «μπουρζουάδες» των αστικών κομμάτων τα καταφέρνουν λίγο καλύτερα.

Τα αμπέχονα στην άκρη...

Θα στοιχημάτιζαν εδώ κάποιοι, βέβαια, ότι η δεύτερη θέση στη Δυτική Αθήνα δεν πρέπει να ενθουσίασε την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, όπως και η συζήτηση γύρω από το όνομα της κυρίας που την ξεπέρασε κατά πολύ σε αριθμό ψήφων. Οπως και να το κάνουμε, όμως, η κάλπη παραμένει πάντα η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση. Και στις εκλογές πέρυσι για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοφιλής στις τάξεις του κόμματος (παρά το υπερβολικά αστικό για Κουμουνδούρου προφίλ της) Εφη Αχτσιόγλου πάλι πέρασε –έστω και οριακά– τη Ρένα Δούρου και προβάλλει με αξιώσεις ως η πιθανότερη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα.

Λέτε να είναι αυτή που θα καταργήσει οριστικά τα αμπέχονα; Ισως να μην απέχει πολύ αυτή η ώρα. Αλλωστε, η πρώην υπουργός δεν κουβαλά στην πλάτη της ιστορίες με καταστροφικές «στραβές στη βάρδιά της», ούτε εκπέμπει «εχθροπάθεια». Ολα θα εξαρτηθούν λοιπόν από το τι θα βγάλει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κάλπη την 25η Ιουνίου.

Η Εφη Αχτσιόγλου είχε και τις επικοινωνιακά ατυχείς στιγμές της. «Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», είπε προ διετίας. Η ίδια το εκμυστηρεύτηκε αργότερα, μιλώντας στη Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Οταν έγινα υπουργός (σ.σ.: Εργασίας, το 2016) δυσκολεύτηκα πολύ με τα media. Πρόσφατα γράφτηκε ότι πήγα καλά στις εσωκομματικές εκλογές επειδή είμαι η σύζυγος του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Εμαθα να τα βάζω λίγο στην άκρη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με στενοχωρούν».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον οποίο η Εφη Αχτσιόγλου συνεργάστηκε στις Βρυξέλλες και αργότερα διηύθυνε το υπουργικό γραφείο του, έσπευσε να την υπερασπιστεί δημόσια. Θα είναι όμως η Εφη Αχτσιόγλου το πρόσωπο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα πιο σοσιαλδημοκρατική εποχή, με καλύτερη «απεύθυνση» στους αστούς, τώρα μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ προβάλλει επιθετικά στον ορίζοντα προσπαθώντας να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του;