Στην στρατηγική του επιτρόπου Τουρισμού και Βιώσιμων Μεταφορών, Απόστολου Τζιτζικώστα, επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την χαλάρωση των κανονισμών Co2 που ψηφίστηκε σήμερα από το ευρωκοινοβούλιο και έχει ως στόχο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε χωρίς αλλαγές την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση των κανονισμών σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) από αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά.

Η τροποποίηση αυτή εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία στη συμμόρφωση των κατασκευαστών με τους στόχους εκπομπών για την περίοδο 2025-2027. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα μπορούν να υπολογίζουν τη μέση απόδοση των εκπομπών CO₂ σε αυτά τα τρία έτη αντί για κάθε χρονιά ξεχωριστά, ενώ ο στόχος μείωσης παραμένει στο 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Η ρύθμιση αυτή, που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου "Τρίλογου", αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα, 8 Μαΐου, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Εφόσον εγκριθεί χωρίς τροποποιήσεις, το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Παρά το θετικό κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ειδικοί της αγοράς και στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιούν ότι η τροποποίηση ενδέχεται να λειτουργήσει ως απλός μηχανισμός αναβολής της ουσιαστικής δράσης για το περιβάλλον.

Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, η κίνηση αυτή προσφέρει πολύτιμο χρόνο προσαρμογής, με λιγότερες κυρώσεις και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πράσινη μετάβαση.

Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας και πως συνδέεται με το σχέδιο του Απόστολου Τζιτζικώστα

Αυτή η νέα ευελιξία που εισάγεται από την Ε.Ε. συνδέεται άμεσα με το σχέδιο του Επιτρόπου Τουρισμού και Βιώσιμων Μεταφορών, Απόστολου Τζιτζικώστα, το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μέλλοντος για την Ευρωπαϊκή Αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Τζιτζικώστας επιδιώκει την ενίσχυση της αειφόρου κινητικότητας, προωθώντας την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα. Στο πλαίσιο αυτών των στρατηγικών, η νέα ευελιξία στους κανονισμούς CO₂ αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την υποστήριξη των κατασκευαστών οχημάτων, επιτρέποντάς τους να ενσωματώσουν καινοτομίες και να επενδύσουν σε τεχνολογίες που προάγουν τη βιωσιμότητα χωρίς να διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά.

Το σχέδιο του Επιτρόπου Τζιτζικώστα εστιάζει επίσης στην ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας, όπως τα αυτόνομα οχήματα και η ηλεκτροκίνηση, που συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις των νέων κανονισμών και δίνουν τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρήσουν ηγετική θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, συνδυάζοντας την καινοτομία με την πράσινη μετάβαση.

Αυτές οι στρατηγικές επιδιώκουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνοντάς την πιο ευέλικτη και ευθυγραμμισμένη με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Συνεπώς, οι νέοι κανονισμοί για τις εκπομπές CO₂ και η πολιτική του Απόστολου Τζιτζικώστα συμβάλλουν αμοιβαία στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και πρόοδο στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών.

Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο 

Η πολυαναμενόμενη τροποποίηση στους κανονισμούς της ΕΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα και φορτηγά μπορεί πλέον να θεωρείται ως υιοθετημένη στο νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πραγματικότητα, ψήφισε υπέρ της πρότασης τροποποίησης που είχε εντάξει η Επιτροπή στο Σχέδιο Δράσης του περασμένου Μαρτίου: οι ψήφοι υπέρ ήταν 458, κατά 101, ενώ 14 ευρωβουλευτές απείχαν.

Πλέον απομένει μόνο ένα καθαρά τεχνικό βήμα που σχετίζεται με τον μηχανισμό λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το ίδιο το Κοινοβούλιο αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα της τροποποίησης μέσω διαδικασίας επείγοντος, προκειμένου να επισπευστεί η υιοθέτησή της, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ταχεία έγκριση, αποφεύγοντας την κανονική διαδικασία που θα συνεπαγόταν μήνες συζητήσεων και καθυστερήσεων. Πλέον, για να τεθεί σε ισχύ, το κείμενο χρειάζεται μόνο την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο μόλις χθες υιοθέτησε το ίδιο μέτρο που είχε προτείνει η Επιτροπή, χωρίς καμία τροποποίηση.

Αντιδράσεις

Η τροποποίηση, που εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία στις κυρώσεις για υπέρβαση των ορίων εκπομπών (οι κατασκευαστές θα μπορούν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις για τα έτη 2025, 2026 και 2027, υπολογίζοντας τον μέσο όρο των επιδόσεών τους στο τριετές διάστημα και όχι ξεχωριστά ανά έτος), κινδυνεύει να αποδειχθεί πυροτέχνημα χωρίς περαιτέρω μέτρα στήριξης του κλάδου ή διορθώσεις στις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ. Σχετικά, ο πρόεδρος της Anfia, Ρομπέρτο Βαβασόρι, επανέλαβε τις επιφυλάξεις του πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο: «Αν και δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα των κυρώσεων, η υιοθέτηση του μέτρου, παρέχοντας στους κατασκευαστές έναν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη των στόχων, πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και θεμελιώδες βήμα ενός ευρύτερου και πιο σύνθετου μονοπατιού ρυθμιστικής αναθεώρησης του κλάδου, το οποίο η Anfia ελπίζει να υλοποιηθεί σε αυτή την ευρωπαϊκή θητεία, και με τη στήριξη της κυβέρνησης και των Ιταλών ευρωβουλευτών». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Acea. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, Σίγκριντ ντε Βρις, η τροποποίηση «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες δυσκολίες και πολυπλοκότητες της αγοράς αυτοκινήτων». Ωστόσο, «η άμεση ευελιξία από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τη μετάβαση στην πορεία της, και η αναθεώρηση» του κανονισμού για τις εκπομπές, που είχε υποσχεθεί το Σχέδιο Δράσης, «θα είναι καθοριστικό στοιχείο για τον καθορισμό μιας στρατηγικής απανθρακοποίησης μακροπρόθεσμα».